Екипите на ЧЕЗ работят усилено и без прекъсване за отстраняване на повредите вследствие на лошата метеорологична обстановка, уверяват от компанията.

Част от селищата в района на столицата са с възстановено електрозахранване. Без напрежение все още са Лозен, Панчарево, Кокаляне, Долни Пасарел, Герман, Драгалевци и Симеоново. Всички дежурни групи работят за отстраняване на счупени дървета и скъсани проводници. В кратки срокове ще започне поетапно включване на възстановените съоръжения.

Най-тежка остава обстановката в общините Троян и Ловеч. Снежната покривка там е около 40 см., има много паднали дървета, а пътищата са непроходими. Без електрозахранване са около 30 хил. клиенти на компанията.  ЧЕЗ Разпределение България насочи допълнителни аварийни екипи от Плевен и Ботевград с цел по-бързо отстраняване на повредите.

Компанията поддържа контакт с местните власти и със свикания кризисен щаб в област Ловеч.

„Борим се с всички сили да се справим по-бързо с тежката обстановка. Пренасочваме аварийни екипи от други области и работим без прекъсване. За съжаление всички сме безсилни пред природата, но мобилизираме всички възможни средства, за да се справим с последствията. Към този момент е възстановено електрозахранването във всички селища от Община Самоков. Продължаваме да работим в останалите засегнати селища", каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България.

Над 50 екипа и на EVN България работят по възстановяване на електрозахранването в засегнатите от влошената метеорологична обстановка населени места в Югоизточна България, съобщават от енергоразпределителя. На много места, основно в планинските райони има силен снеговалеж или дъжд, придружени с бурен вятър, вследствие на което са налице паднали дървета и скъсани електропроводи.

Към 15:30 ч. на територията на област Смолян без електрозахранване остават селища от общини Смолян, Лъки, Чепеларе, Девин. Големите населени места в областта, както и комплекс Пампорово, имат към момента нормално електрозахранване. Групите на дружеството възстановиха захранването за селища от община Баните. Действията на екипите са възпрепятствани от затруднен достъп и затворени пътища поради паднали дървета. По всички аварийни електропроводи работят екипи на дружеството, оборудвани с техника и материали. Сътрудниците на EVN България вземат необходимите мерки за ограничаване обхвата на повредите.

В района на Батак, Сърница и Доспат има отпаднал 110-киловолтов електропровод, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), вследствие на което в тези райони има населени места без захранване. EVN България оказва необходимото съдействие на ЕСО за възстановяване на схемата в района.

Към момента електрозахранването в области Пловдив и Хасково остава нормално с оглед на създалата се ситуация. Работи се по отделни повреди в родопската част на област Пловдив. В село Скобелево, община Родопи, дружеството ще осигури дизел-генератор. В част от град Хасково дружеството е предприело изключване на някои трафопостове с цел обезопасяване поради наводнение в района.

Поради силен вятър са налице изключвания на територията на област Бургас, предимно  в планинските части.