ГЕРБ и БСП влязоха в словесен сблъсък в парламента при обсъждането на върнатия от президента Росен Плевнелиев Закон за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС).

В крайна сметка то беше отхвърлено от народните представители. От общо гласували 194 народни представители, „за" бяха 125, „против" 69, нямаше нито един въздържал се. Атака отново удариха едно рамо на управляващите и законопроектът беше подкрепен от 11 от депутатите на Волен Сидеров.

Мая Манолова пък се „нахвърли" върху юридическия екип на президента и нивото му на компетентност.
Обсъждаме един спорен и в някои части абсурден документ. Дали президентът го е поръчал на неговия екип или неговият юридически екип го е подвел, аз не коментирам. Тревожно е, че подписът на държавния глава стои пред мотивите на това вето, коментира тя от парламентарната трибуна.

Манолова не се съгласи с мотивите на държавния глава, че с оспорените текстове се посяга на независимостта на съдебната власт и на принципа на разделение на властите.
Очевидно на юридическия екип на президента, а и на ГЕРБ са им убягнали няколко факти около разпореждането, прилагането и използването на СРС-та.

По думите й, този закон е необходим, за да се спре безконтролния теч на информация, събрана със СРС, за да се спре разнасянето на флашки, за да се спре пазара на информация, събрана със СРС-та.
Целта е да бъдат изнудвани определени
хора, които са неудобни на разполагащите с такава информация. Явно има кръгове, които искат пазарът на информация да не секва, които искат тези безобразия по омаскаряване да продължи и волно или неволно президентското вето обслужва тези интереси, подчерта Мая Манолова.

Тя посъветва юристите на Росен Плевнелиев да се прави елементарна разлика между съдебно администриране, що е то администриране изобщо и какво е правораздаване.
Манолова припомни, че при изготвянето на промените е имало представители на ВКС, ВКП, ВСС и главния прокурор и нито един от тях не е направил и най малката забележка и не е изразил съмнение, че законът се намесва в независимостта на съдебната власт.

Очевидно юридическият екип на президента е решил, че е на по-високо ниво от юридическата преценка на ВСС, ВКП и че по-добре разбират принцип на разделение на властите, обясни депутатката и добави:
„Бих се съгласила, че е възможно подобно самочувствие на този екип, ако това вето не беше пълно с правни абсурдни и с изумителни, абсурдни текстове."

Според нея от всичко личи, че юридическите аргументи издишат, а повече от очевидно е, че са надделели политически аргументи.

Какви са тези политически аргументи, които се отнасят именно до контрола върху СРС, запита Манолова и припомни:
„Ако имаше един най-грандиозен скандал, който да е белязал предишното управление, това е злоупотребата със СРС-тата, където нямаше истински контрол."
Тогава не чухме президентът по никакъв начин да възроптае и да се възмути от безобразията и безконтролната употреба на СРС-та.
Единственото, с което сме го запомнили, е в предишното му битие на министър, в което каза, че няма нищо против да бъде подслушван. Очевидно и в новото си битие не е претърпял особена еволюция, след като налага вето именно върху създадения контрол върху използването на СРС."

По думите й, това вето е в пълно противоречие с очакванията и желанията на гражданите, които за разлика от бившите Борисови министри не желаят да бъдат подслушвани незаконно.