Показания пред Окръжния съд в Пазарджик дадоха майката и бащата на убитите сестри Белнейски. Фани Белнейска разказа, че по-голямата й дъщеря Росица споделила, че ще се събира с 10 нейни съученички в дискотека в центъра на града.

Лично майката говорила с познат бодигард и го помолила да запази най-хубавите места и да наглежда дъщерите й.
„Това беше първата им дискотека. Нямаше как да им откажа", заяви развълнувана пред съдебния състав почернената майка.

Уговорката с двете момичета била, като се прибират да минат през гарата, където работел семеен познат и от там да се обадят на родителите си, за да ги вземат. Росица и Христина трябвало да се приберат или с последния тролей в 12 часа или с първия в 4 сутринта.

Родителите си легнали, а сутринта не видели дъщерите си и предположили, че те са продължили купона в квартирата на техни приятелки на 27 срещу 28 януари. На следващия ден - 28 януари, родителите отишли в роднини, за да празнуват годеж. Те очаквали двете момичета или да се обадят по телефона, или да се присъединят към тях.

GSM-ът на Фани е започнал да звъни, като се обаждал някой от скрит номер и затварял много бързо. Фани и Стоимен били много притеснени, но останали в роднините си и на следващия ден, като си мислели, че двете момичета са се прибрали и заспали.

Когато двамата родители се прибрали от годежа и видели, че Христина и Росица не били вкъщи се притеснили още повече. Фани отишла на гарата, където обикновено имало дежурен полицай. Тъй като било неделя, той я посъветвал да отиде в полицията на другия ден, за да обяви децата си за издирване.

Фани взела снимки на Христина и Росица и отишла до дома на ватманката, която била на смяна предната нощ. Тя обаче казала, че не е виждала двете момичета.
В понеделник Фани обявила децата си за издирване. Два дни по-късно Росица и Христина са намерени мъртви в местността Грамадите на черен път между Пещера и Брацигово. Фани била извикана в полицията, където й съобщили за убийството.

Човек невинаги си мисли за най-лошото", сподели през сълзи Фани Белнейска.
Показания пред съда даде и Георги Спасов. Семейство Белнейски са били на гости на годежа на дъщеря му. Той е разпознал двете тела в моргата, като каза, че децата са били обезобразени.

Пред съда показания дава и Васил Петков, който е семеен приятел и към момента на убийството е работел на гарата в Пазарджик. Съдът обаче реши Петков да даде показания в закрито съдебно заседание, тъй като се очаква да се разкрият факти от интимния живот на двете момичета.

Бащата Стоимен Белнейски каза, че двете момичета не са имали GSM-ми. Родителите са мислели да им подарят такива за предстоящите бал на голямата дъщеря и рожден ден на малката. Около половин година преди инцидента Христина споделила с баща си, че човек от ромски произход я притеснява. Стоимен Белнейски обаче посочи, че това е било доста преди убийството.

Стоимен Белнейски сподели пред журналисти след края на първото съдебно заседание по делото, че за втори път минава през ада. Той обаче смята, че ще има сили да издържи до края на делото и заяви, че ще присъства на всички съдебни заседания. Бащата на убитите Росица и Христина заяви, че се надява на справедлив съдебен процес.

Утре делото продължава с разпит на свидетели. Трябва да се разпитат още около 30 души. Обвиняемият Лазар Колев е бил отведен със съдебна охрана след заседанието. По думите на адвоката му Марковски той не е искал да дава изявления за медиите.