Две изследвания на МБМД, проведени в началото на април, показват, че ГЕРБ е най-предпочитаната партия за евроизборите.

26% от анкетираните отдават предимство на ГЕРБ, а 16% на БСП.

ДПС събира 9% подкрепа, „Атака" - 6%, дясната коалиция между СДС и ДСБ - 5%, РЗС - 2%, НДСВ - 1%, Движение "Напред" - 0.4%.

С шанс, по мнението на Мира Янова, са първите 5 формации за евровота.

Въпреки малкия процент на РЗС това е единствената партия от десните извън ГЕРБ, която има осезаемо положително развитие, отбеляза Янова и предположи, че партията на Яне Янев спира развитието на останалите десни, чиито данни не показват динамика.

По думите на Янова битката между десните ще е толкова на кръв, колкото между БСП и ГЕРБ.

Избори за НС
ГЕРБ - 30%
БСП - 17
ДПС - 8,5
Атака - 7,5
СДС-ДСБ - 5
РЗС - 2,1
НДСВ - 1,5
Напред - 1,1

По отношение на парламентарните избори анкетираните също отдават предпочитания на ГЕРБ. Според двете изследвания следваща по доверие е БСП.

Резултатът на ГЕРБ около 30%, докато на БСП - около 17%, като върви към съотношение 2:1.

Следващи в класацията са ДПС с 8 - 9%. „Атака" има около 7.5%, резултатът на дясната коалиция СДС - ДСБ е малко над 5%, а този за РЗС се движи между 1.7 и 2.1%. НДСВ събира 1.2% - 1.5% от предпочитанията, а „Напред" едва 0.9% - 1.1%.

Електоралните нагласи в началото на април показват негативна динамика на БСП и видимо по-рязко подобрение на резултата на ГЕРБ.

Според МБМД около 54% от гражданите ще гласуват. Нагласите сред сигурните избиратели показват отваряне на ножицата ГЕРБ - БСП и стабилизацията на резултатите на останалите.

Дясната коалиция си остава в рамките на механичния сбор СДС + ДСБ и представянето й на парламентарните избори зависи от резултатите й на изборите за евродепутати, коментира още Мира Янова.

Тя предположи, че ако е слаб резултатът на дясната коалиция при евровота, част от техните избиратели може да се преориентират към ГЕРБ.

По мнението на Мира Янова Яне Янев има значително по-голям потенциал за разширение на подкрепата отколкото регистрираната за СДС - ДСБ.

Според изследванията на МБМД показват, че е увеличен интересът към парламентарните избори.

По мнението на Мира Янова изборите за евродепутати ще изиграят ролята на нещо като предварителни избори или първи тур на изборите, ако резултатите от изследванията на МБМД се потвърдят може да се очаква мнозинство на ГЕРБ евентуално със СДС и ДСБ около 52%.

Рейтинг - политици
Б. Борисов - 46%
Г. Първанов - 42.1
С. Станишев - 23.4
Я. Янев - 20.7
В. Сидеров - 17.3
К. Каракачанов - 13.6
Николай Свинаров - 9
Ахмед Доган - 8.6
И. Костов - 8.2
Симеон - 8.1
Мартин Димитров - 7.1

Ако тенденцията на увеличаване на подкрепата към ГЕРБ се запази, партията на Бойко Борисов може да остане самостоятелна.

Мира Янова коментира, че според изследванията хората нямат нищо против промяна в изборното законодателство на финалната права.
„Още повече, че в България думичката коалиция стана мръсна думи, стана символ на немощност, коментира Янова.

Водещата позиция на Бойко Борисов по доверие в политическите лидери остава. Той събира 46% подкрепа, която отбелязала повишение с 5.9%.
Втори по доверие е Георги Първанов е 42.1%. , като подкрепата към него е намаляла с 1.3%.
Със значително по-ниски резултати са следващите в класацията лидери - Сергей Станишев с 23.4%, Яне Янев - 20.7%, Волен Сидеров - 17.3%, Красимир Каракачанов - 13.6%, Николай Свинаров - 9%, Ахмед Доган - 8.6%.

С още по-малко процента са Иван Костов 8.2%, Симеон Сакскобургготски - 8.1%, Мартин Димитров - 7.1%.

Изследванията на МБМД показват стабилизация в доверието към министрите и повишаване на рейтингите към някой дори и в края на мандата. Това са Стефан Данаилов, Ивайло Калфин, Даниел Вълчев и други.

Интересното е, че някой министри се харесват повече отколкото някои политически лидери, коментира Мира Янова и отбеляза, че рейтингите на Симеон Сакскобургготски, Иван Костов, Мартин Димитров са значително по-ниски, отколкото рейтингите на основните министри.

Като най-голям проблем в страната днес най-много от анкетираните посочват корупцията, показват още изследванията на МБМД. Над 30% от населените осе опасяват, че финансовата и икономическа криза ще им се отрази, една четвърт вече я усещат.

Според Янова икономическата криза засилва желанието за промяна.

В България има натрупано недоволство от случилото се през годините на прехода, от представителството във властта и точно онази прослойка, която би трябвало да е удовлетворена и която е със сравнително по-високи доходи, е най-осезателно засегната от кризата, отбеляза още Янова.