1985 служители на столичната полиция ще бъдат ангажирани в опазването на сигурността и обществения ред при провеждане на изборите за членове на Европейския парламент на България.

Направени са предварителните проверки на помещенията и сградите, където ще работят Централната и районните избирателни комисии, изборните места и Международния информационен център.

Разработени са и маршрутите за придвижване на автомобилите, превозващи изборните материали. Управителите на частни охранителни фирми са уведомени с писма да засилят вътрешноведомствения контрол в обекти с повишен риск от извършване на престъпления, както и за начина на съхранение и носене на оръжието, използвано за охранителна дейност.

Предприети са мерки непосредствено преди и в изборния ден да не се издават разрешения за дейности с общоопасни средства, а складовите помещения да бъдат запечатани, с изключение на производствата с непрекъснат технологичен процес.

Съгласно Заповед на директора на СДП е създадена организация за сдаване на зачисленото оръжие на служителите след края на работния ден, за носене и съхранение на служебното оръжие в извънработно време - това ще става по определен ред и само по разпореждане на началниците.

В изпълнение заповед на кмета на Столична община Бойко Борисов, касаеща забрана за търговия и консумация на спиртни напитки за периода от 06.00 часа до 20.00 часа на 20 май, е организирано извършването на проверки на търговските обекти.

Усилени са дежурствата в РПУ-СДП за своевременното издаване на удостоверителни документи за изгубени, откраднати или унищожени документи за самоличност.

430 полицаи и 50 пожарникари от ОДП-София ще охраняват секционните избирателни комисии по места и Районната избирателна комисия в Областната администрация-София област. Над 350 полицейски служители ще се грижат за осигуряване на добър обществен ред в изборния ден по предварително изготвен план, разработен съгласно указанията на ръководството на МВР.

В областната дирекция е сформиран оперативен щаб за управление на силите и средствата, които участват в обезпечаването на обществения ред и сигурност по време на предизборната кампания, провеждането на изборите до окончателното обявяване на резултатите.Оперативният щаб е създал оптимална организация за осигуряване охраната на избирателните секции и изборни бюра, както и охраната при транспортирането на бюлетините, протоколите и другите изборни материали.

Пътните полицаи ще бъдат безкомпромисни към нарушителите на Закона за движение по пътищата. Тяхна задача е да се грижат за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия и безопасното движение на возилата и пешеходците.

В ОДП-София е създадена организация за ускорено издаване на лични карти на гражданите в дните до изборите и издаване на удостоверения за изгубени или откраднати лични карти и граждански паспорти в изборния ден.