Председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан е изпратил открито писмо до премиера Бойко Борисов. Писмото е провокирано от изявленията на премиера Бойко Борисов от тази сутрин, който разказа за среща на Местан с президента Георги Първанов.

На пресконференция в Народното събрание Местан информира, че миналия вторник, на втория ден след първия тур на изборите, е имал среща с президента Георги Първанов. За място на срещата Първанов е определил резиденция „Бояна".

Местан обаче сподели, че изпаднал в конфузна ситуация и дори се вцепенил, когато вместо при президента, бил изпратен при премиера Бойко Борисов.Няма как да знам, че резиденция „Бояна" е общ дом и на българския премиер, и българския президент", обясни зам.-председателят на ДПС.

Той посочи, че това е втората му визита при президента, като сега отново се е насочил към същия вход, откъдето е бил въведен и предния път. „Нямам обяснение, съзнателно или несъзнателно служителят от охраната е звъннал на премиера, а не на президента", коментира Местан и допълни, че е написал писмо и до президента, с което иска обяснение за този гаф.

Подобни гафове са се случвали и с други гости, но те не са ставали публично достояние. Мислех, че това също не трябваше да става медийно известно", обясни Лютви Местан.

Той заяви категорично, че е недопустим начинът, по който премиерът използва гафа на собствените си служители, за да изпълни чрез Лютви Местан „своите политически внушения".

С друго писмо Местан моли президента да провери защо се е стигнало до този гаф, кои са отговорните лица и каква отговорност ще бъде потърсена от тях. „Това е необходимо за възстановяване на авторитета, на протокола и институционалността", убеден е Лютви Местан.

Запитан каква е била темата на разговор с президента Първанов, Местан заяви категорично, че „на тази среща не беше разменена нито една дума, която да дава основание за внушението, направено от премиера, че едва ли не има някакво политическо взаимодействие между президента и ДПС".

Той подчерта, че разговорите с държавния глава са обичайна практика, особено когато става въпрос за парламентарно представени партии.

Местан не скри, че е имал срещи в това си качество и с премиера Борисов. Зам.-председателят на партията на Доган посочи, че е останал с впечатлението, че и на президента също му е станало твърде неприятно. Още тогава Първанов е поискал да му се изготви доклад за гафа.

Откровено се чувствам засегнат и ми е трудно да определя действието на Борсов като проява на политическа коректност", коментира в заключние Местан.