Преди броени дни (на 21 юли 2012г. б.р.) Българският културен клуб - Скопие (БККС) проведе честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, Република Македония. В него взеха участие около 400 граждани, общински съветници и общественици от всички краища на България и Македония.

Венци и цветя в памет на героите от Илинденско-Преображенската епопея положиха признателните потомци, както и официални представители от българското посолство в Скопие и генералното консулство на България в Битоля, директорът на Българския културно-информационнен център в Скопие, политически партии и организации на гражданското общество от двете страни.

Тази, първа по рода си, проява беше организирана в съответствие с препоръките на Европейския парламент за съвместно отбелязване на значими събития от общата история на Македония и съседните й страни. Тя беше поздравена от президента Плевнелиев, Държавната агенция за българите в чужбина, кмета на Варна, общественици и европарламентаристи.

Събитието предостави поредната чудесна възможност за подобряване на добросъседските отношения между двете страни, която и този път се натъкна на бойкот, омаловажаване и враждебност от страна на ретроградни представители на македонските власти и медии.

Само седмица след събитието, преди още да увехнат цветята пред паметника на Дамян Груев, председателят на БККС Лазар Младенов е посетен от Блажо Чамински, началник на македонската ДБК (Държавна сигурност и контраразузнаване) за гр. Струмица.

Чамински цитира обръщението на БККС пред народния събор в Смилево, че "ако целта на востаниците од 1903г. беше да ги скинат робските окови, нашата цел е да ги скинеме оковите на една измислена история, коя ги дели люгето и насадува омраза" и грубо заплашва Лазар Младенов и семейството му заради пробългарската им дейност. "Не мораше да ги кършите оковите!", гневно заявява Чамински.

От днес, г-жа Виолета Младенова, дългогодишна служителка на държавната фирма "Струмишки слив" с 29-годишен трудов стаж и съпруга на председателя на БККС Лазар Младенов, вече е оставена без работа и изхвърлена на улицата под благовидния претекст за съкращение на персонала на фирма в ликвидация (докато същевременно, с протекции на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, почти всички останали служители са прехвърлени в нова фирма с паралелна дейност, б.р.).

Това уволнение ознаменува края на няколкогодишния психически тормоз на г-жа Младенова заради българското й гражданство и самоопределение, и особено заради активната обществена дейност на нейния съпруг като председател на Българския културен клуб - Скопие.

Неотдавнашната Резолюция на Европейския парламент относно напредъка на Македония е практически засекретена от македонските власти - не може да се намери неин превод на официалния език на страната, който да е достъпен за гражданите и обществеността. Вместо това, македонските медии посрещнаха Резолюцията "на нож" и засега не се вижда никаква политическа воля за изпълнение на препоръките й на практика.