Франция, Алжир, Мали и Нигер започват съвместно издирване на изчезналия алжирски самолет със 116 души на борда, предаде АФП. Те ще бъдат под защитата на френските военни, участващи в операцията "Сервал" в Мали.

MD83 е бил с маршрут от столицата на Буркина Фасо - Уагадугу до Алжир. Връзката е изгубена 50 минути след излитането от Буркина Фасо. Контактът с него е бил изгубен и се предполагаше, че се е разбил, но не бе изяснено къде точно.

Потвърдено бе, че останки от разбилия се самолет са открити на територията на Мали. Машината е локализирана в северната част на Мали, в района Госи, на около 50 км от границата с Буркина Фасо.

Френският президент Франсоа Оланд и министърът на външните работи Лоран Фабиус бяха едни от първите световни лидери, които заявиха, че самолетът се е разбил в Мали. По-късно президентът на Мали Ибрагим Бубакар Кейта и генерал, съветник на президента на Буркина Фасо Блез Компаоре също потвърдиха това като вторият твърди, че са открити обгорени човешки останки и са разпитани местни хора, които са видели падането на машината. Със съгласието на властите в Буркина Фасо е изпратен екип на мястото. Очаква се днес малийският президент да пристигне там.

Представители на ООН в Мали казаха още вчера, че самолетът се е разбил между Гао и Тесалит в Мали. Самолетът се е разбил в района Тесалит на около 70 км (43 мили) от югоизточния град Гао. Това е съобщила и компанията „Еър Алжир" в Туитър.

От Агенцията за авиационна сигурност и навигация в Африка и Мадагаскар заявиха, че не знаят какво се е случило и отказват коментар, тъй като операцията тече.

Патрик Гандил от френската гражданска авиация е заявил, че самолетът е минал съответните технически прегледи 2-3 дни по-рано и е бил в добро състояние. Той допълва, че това не означава, че не е бил възможен внезапен срив, но това не е първата хипотеза.

На борда на самолета имало 50 французи, 24 жители на Буркина Фасо, шестима ливанци, петима канадци, четирима алжирци, двама жители на Люксембург, един швейцарец, един нигериец, един камерунец и един малиец.

Екипажът бил съставен от испанци.

По-рано бе съобщено, че с този самолет е пътувала и дъщерята на кубинския лидер Раул Кастро, но по-късно самата тя отрече.