Членът на Съвета на директорите на "ВМЗ - Сопот" Илиян Насков е подал оставка. Той я е депозирал пред министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Оставката му идва, след като от КТ „Подкрепа" обявиха, че в понеделник ще протестират пред Министерството на икономиката. Искането - да бъде отстранен от длъжност Насков. След депозирането на оставката, от синдиката обявиха, че ако тя бъде приета - протестът им се отменя.

В отворено писмо до министъра, Съвета на директорите и медиите той обявява, че през последните месеци ръководството на оръжейницата е сключило редица договори с доставчици на цени, по-ниски с 5-12 % от съществуващите дотогава. Освен това са сключени договори за готова продукция на цени, по-високи средно с 40 %. Според него ако тенденцията продължи „ВМЗ" АД ще има допълнителен приход в размер на 30-40 млн. лв. на годишна база. Това би позволило предприятието да увеличи заплатите на служителите и работниците, както и да се инвестира в иновации и нови производствени мощности.

По мнението на Насков обаче има кръгове, които са заинтересовани от запазване на досегашното статукво и поддържане на най-голямата оръжейница - „ВМЗ" АД в зависимост от тях.

Оставката на Илиян Насков е поискана от председателя на синдикалната секция на КТ „Подкрепа" във ВМЗ АД. В искането обаче липсвали каквито и да било мотиви, а още по-малко синдикални. Поради тази причина Насков отбелязва, че зад искането прозирали кадрови мотиви и защита на корпоративни интереси.

В отвореното писмо той посочва още, че в следващите 3-5 год. конюнктурата на международните пазари би позволила при наличие на производствени мощности, „ВМЗ" АД не само да бъде независимо, но и да бъде фактор в региона за производство на специална продукция.

Насков намира за недопустимо при наличието на този потенциал, хората да работят за 700 лв., а фирми от статуквото да се обогатяват с милиони за сметка на „ВМЗ" АД и работниците. Не може най-голямата оръжейница да бъде поставяна в зависимост или да бъде заложник на нечии интереси, та било то и на синдикатите, категоричен е Илиян Насков.