За около 20% от населението може да се каже, че има някакъв проблем, т.е. хората с психични разстройства са над 1 млн. Това обяви в интервю за БНР националният консултант по психиатрия и началник на психиатричната клиниката на УМБАЛ „Александровска" проф. Вихра Миланова.

Тя обясни, че психичните разстройства не са толкова редки. В Александровска болница в рамките на днешния ден ще се проведе среща с писателя Георги Господинов, защото работещите там специалисти смятат, че и думите лекуват.

Проф. Миланова коментира, че освен самите пациенти, потърпевши са и близките на болните, и техните семейства. Един от големите проблеми на хората с психични заболявания обаче е отношението на обществото към тях.

На 10 октомври се отбелязва Международният ден на психичното здраве. Мотото на тазгодишната кампания на Световната здравна организация е „Психично здраве с достойнство". Проф. Вихра Миланова коментира, че мотото на Световния ден не е случайно, защото хиляди хора с психични заболявания както у нас, така и по света са с ограничение в човешките права. Заради своята болест до голяма степен те са дискриминирани. През годините тежестта на заболяванията е нараснала многократно.

Националният консултант по психиатрия смята, че е необходимо да се създаде мрежа от заведения с медицински и социален облик, но не болнични. В тях трябва да се осъществява подкрепа за пациентите, които живеят с психични заболявания.