Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са обвинени за опит за убийство на Делян Пеевски, извършен през месец май т.г.

Това стана най-после ясно от адвокат Николай Хаджигенов - защитник на Георги Христов.

Тази вечер тримата заподозрени в опита за покушение срещу Пеевски бяха освободени, без да им се налага мярка за неотклонение.
По думите на адвокат Хаджигенов, срещу клиента му няма никакви доказателства.

В документите по делото не е посочена конкретна дата и място, където е станал опитът за убийство.

След близо 7 часа чакане в Съдебната палата за започване съдебното заседание по исканите от прокуратурата мерки за тримата, събитията получиха неочакван обрат.

Оказа се, че Методиев е с хипертонична криза, на системи, с най-високи стойности на кръвно налягане. Затова мярката ще се гледа не в Съдебната палата, а в МВР болница.

Методиев е в такова тежко състояние от мига, в който му е повдигнато обвинението, стана ясно от думите на адвокат Хаджигенов.

Три страници е епикризата на Красимир Методиев.

Пред медиите Хаджигенов обясни, че изключително рядко в съдебната практика мярка за неотклонение се гледа в болница.

На него му е известен подобен случай единствено срещу стрелеца от Лясковец. Това е абсолютно незаконосъобразно действие - безумно, коментира Хаджигенов по повод смяната на обичайното място, където се гледат съдебни казуси.

По думите му не е ясно все още в какво състояние е Методиев и колко е адекватен.

Иначе клиентът му Георги Христов се познава с Цветан Василев и с част от ръководството на КТБ. „Има сделки с „Булгартабак" и логичният извод е, че има някакви връзки с тях", обясни Хаджигенов.

От документите по делото обаче не става ясно какъв е бил механизмът, по който е трябвало да се извърши убийството на медийния магнат. „По делото има само СРС-та и няколко обяснения", посочи още Хаджигенов.

Тримата задържани са приятели от години и са в бизнес отношения по делото „Бисер". Според адвоката не е ясен и мотивът за убийството на Пеевски. „Задайте този въпрос на обвинението, много ще го затрудните, ще ми е интересно какво ще отговори", посочи адвокатът.

Няколко седмици са ползвани СРС-тата по това дело, стана ясно още от изказването му.

Адвокатът няма представа дали обиските в сградата на КТБ, TV7 и News7 са свързани с обвинението срещу тримата, но предполага, че са по този случай. Според него обаче малоумно е да се предполага, че някой, поръчал убийството на друг човек, ще държи доказателства в работния си офис.

Хаджигенов не посочи кой е подал сигнала за опита за убийство на Пеевски. Този тип обвинения в последните 10 години са само политически или бизнес поръчки, убеден е Хаджигенов.

Общо към момента по делото папките са само 10.

Той разкри и малко подробности около своя клиент. Георги Христов е на 49 г. семеен и търгува с „Булгартабак". Той страда от диабет и хипертония 2-ра степен. Снощи Христов припаднал в коридора на следствието, след като му повдигнали обвинението. Заради него извикали линейка в следствието, която обаче поела и Красимир Методиев, чието състояние все още е тежко.