Прокуратурата съкратиколичеството нефт, за разхищаването на което е обвинен Михаил Ходорковски.

Така според новото обвинение обемът нефт е не 350, а 218 милиона тона, съответно сумата по обвинението намаля от 900 на 824 милиарда рубли.Това обяви един от прокурорите по делото Валирей Лахтин, съобщават руските медии.

Припомняме, миналата седмица другия прокурор заяви, че обвинението е напълно уверено във доказателствата за ваната на бившия ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски и неговия съдружник Платон Лебедев, бивш ръководител на „Менатеп".

Прокуратурата ги обвинява в източване на ЮКОС чрез дъщерни компании като "Самаранефтегаз", "Юганскнефтегаз", "Томскнефт-ВНК" чрез продажби на занижени цени.

Упоменаването на този факт от прокурора предизвика смях и в двамата подсъдими, които твърдят, че това е обичайна практика и в нея няма нищо необичайно.

Миналата седмица именно този прокурор поиска по-малко от очакваната присъда по обвиненията.

Анализатори отбелязват, че неочаквания обрат по делото ЮКОС може да се дължи на отслабване на лобиститев правителството, които провеждат идеята за разтакаване на делото срещу Ходорковски и Лебедев.

Припомняме, и Ходорковски и Платонов вече са осъдени и излежават присъди за мошеничество и укриване на данъци от по 8 години по делото "ЮКОС" - едно от най-гръмките дела в Русия за последните години. Руските власти обвиниха ръководството на най-голямата до този момент нефтена компания в цял списък от икономически престъпления.

Впоследствие ЮКОС фалира, а неговите активи бяха прехвърлени към държавната „Роснефт".

Според много анализатори както руски, така и в чужбина, делото „ЮКОС" е политически мотивирано и няма нищо общо с реални финансови престъпления.

Акционерите в ЮКОС вече спечелиха едно дело срещу Русия, което се гледа в Хагския трибунал.