Трима души са изправени на съд в кипърския град Ларнака по обвинение за незаконен трафик на 115-те бежанци, които бяха спасени в неделя сутринта край бреговете на Кипър. На бежанците е осигурено временно настаняване в палатков лагер, медицински грижи, храна, хуманитарна помощ. Повечето от тях искат да продължат по първоначалната си дестинация, която е била до Гърция, а оттам за Германия или Швеция, съобщи in-cyprus.com.

Тримата мъже - един ливанец и двама сирийци на възраст от 28, 33 и 47 години, които бяха арестувани в неделя, са заподозрени като трафиканти на бежанци. При влизането си в съда 47-годишният мъж загуби съзнание и бе откаран в държавната болница в града.

Съдът в Ларнака постановли тримата да бъдат задържани за 8 дни, за да се улесни ходът на следствието. Заподозрените се разследват за заговор за извършване на престъпление, улесняване на незаконно влизане, преминаване и пребиваване на територията на Република Кипър на трети лица, придобиване на пари от незаконни дейности и пране на пари.

"Работим във връзка с всички органи по този случай", заяви полицейският говорител Андреас Ангелидес.

Обвиненията са за 115-те бежанци от Сирия, Ливан и Палестина, които бяха спасени в неделя сутринта от кипърските власти от бедстващата на 40 мили от Ларнака лодка. В групата имаше 35 деца и бебета. Пет от децата са били без възрастен придружител.

Те бяха поети от Службата за социално подпомогане. Бежанците са настанени във временни лагери и са им осигурени медицински грижи и хуманитарна помощ. Кипърският червен кръст и много доброволци носят дрехи, храна и други необходими продукти.

До момента само 20 от бежанците са кандидатствали за убежище в Кипър, останалите искат да продължат по първоначалната си дестинация - до Гърция и оттам за други страни от Централна Европа, като Германия и Швеция, за което те са платили по 4000 долара.

Вътрешният министър на Кипър Сократис Хасикос заяви, че Кипър ще спомогне за справяне с бежанския проблем в рамките на своите възможности. Според него поради малката си територия, проблемите с окупацията на северната част и финансовата криза страната може да приеме само до 300 бежанци. Християните ще могат да се интегрират по-лесно в кипърското общество.

В Кипърската агенция за Търсене и спасяване са получили сигнал за бедствие, предаден от близкия търговски кораб в събота вечерта в 22:25 часа. Бежанците са прехвърлени в лагери, където членовете на Гражданска защита вече са създадени палатки и приготвени други съоръжения.