От 30 октомври компанията Canonical пусна за безплатно сваляне операционната система Ubuntu 8.10 Desktop Edition с кодово название Intrepid Ibex, съобщава PCworld.bg.

Едновременно с нея излиза и Ubuntu 8.10 Server Edition.

„Ubuntu 8.10 е прообраз на съвсем нова, по-мобилна среда за настолни изчисления, която ще бъде разработена в близките две години,  заяви Джейн Силбър, главен оперативен директор и президент на подразделението Online Services на Canonical. 

 Честото излизане на нови версии позволява по-оперативно да се разработват компоненти за тази среда, да се разширяват техните възможности и да се създават по-привлекателни пакети, отколкото при традиционните производители на операционни системи", допълва той.

В новата OS e включена нова версия на графичния потребителски интерфейс GNOME.

Сред нововъведенията ще отбележим нов клиент за обмен на бързи съобщения, вграден таймер, нова версия на Ekiga 3.0, предназначена за видео и аудиоконференции, усъвършенстван файлов мениджър и панели с инструменти, както и подобрена поддръжка на няколко монитора с възможност за индивидуално задаване на резолюцията за всеки от тях.

В Ubuntu 8.10 е усъвършенстван и мениджърът на мрежи, който опростява включването към 3G мрежи, както и плавен преход между мрежите.

Досега Ubuntu се предлагаше във вид на образ (ISO) за CD и DVD.
Но тези дискове са по-бавни и не толкова удобни, колкото флаш-паметта.

Сега с помощта на просто приложение, включено в състава на Ubuntu тази OS може да се запише (даже нейна модифицирана версия, съдържаща персонални данни) на USB флашка, за да я носите със себе си и стартирате на всеки компютър.

При стартиране на медиаплейър в Ubuntu (Totem Movie Player или Rhythmbox), на екрана се появява меню със списък от безплатно съдържание от различни радио и телевизионни Интернет сайтове.

И не на последно място, в новата версия на операционната система особено е наблегнато на външния вид на интерфейса и удобството при използване на Ubuntu.
В Canonical са на мнение, че в това отношение Ubuntu 8.10 е по-добра от Mac OS.

Новата версия на Ubuntu 8.10 може да се свали от този адрес.