Реверсирането на газовия поток (доставка на руски газ, закупен от европейски компании в обратна посока през Словакия- б.р.) от Европейския съюз към Украйна се провали заради съпротивата от страна на руския газов гигант „Газпром". Това съобщи енергийният министър на Украйна Юрий Продан, предаде Ройтерс.

Украйна, която изразходва около 50 милиарда кубични метра газ годишно, засили опитите си да осигури по-голямо количество от суровината от ЕС, след като „Газпром" увеличи цените на газа за съседа си.

Сега реверсирането на газовите доставки е редуцирано. Това е свързано с определени действия на „Газпром", каза Продан, допълвайки, че Украйна за първи път отчете спад преди две седмици.

Междувременно енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер заяви, че ЕС не трябва да предоставя на Русия техническа помощ за експлоатиране на петролните и газови находища в Арктика, ако Москва не помогне за разрешаване на кризата в Украйна.

Ако те не се опитат да потърсят мир в Източна Украйна... Ако те не се опитат решително да направят нещо, за да спрат ескалацията, то няма причина за нас да помагаме на тяхната индустрия да расте и да развива нови ресурси на газ и петрол, и следователно да се постави това оборудване в списъка със санкциите", подчерта Йотингер.

Руснаците разглеждат петрола и газа в Арктика като добър потенциал за бъдещето. Но той може да бъде експлоатиран от техника, която може да се получи само от западни държави, категоричен бе еврокомисарят.