На мен ми се иска всичко това, което излиза от президентската институция, да бъде много добре юридически мотивирано, да има дълбока юридическа обосновка, вещина и юридическа изисканост, за да бъде посрещано така, както трябва от парламента.

Това заяви пред медии вицепрезидентът Маргарита Попова, попитана има ли война между институциите. По думите й това са твърде силни думи и тя дори не си и помисля, че може да има война между парламента и президентската администрация. Попова смята, че би трябвало да има по-непосредствено отношение между институциите. Според нея само така, ще се отговори на най-важния въпрос „Когато си комуникираме писмено чрез актове допринасяме ли за това българският народ да бъде успокоен, допринасяме ли с това за напредъка на народа ни и за напредъка на нацията ни?".

Това е част от нашата действителност, с която не можем да се похвалим, така Попова отговори на въпрос за скандала с подписките на партиите. Това са нрави и привички, виждате ли колко елементарни неща трябва да се помъчим да отстраним преди да седнем да говорим за промяна или за написване на нова Конституция, изтъкна вицепрезидентът. Тази ситуация я натъжава, както сподели тя и обясни: „Малко се срамувам".

Що се отнася до кампанията за евровота, вицепрезидентът смята, че - „Обществото не трябва да се разпилее в тяснопартиен разговор, което аз за съжаление очаквам". Тази голяма раздробеност на партийно-политическата система най-вероятно ще се фокусира върху това да покаже себе си, изтъкна Попова. Според нея няма да се говори в тази кампания за важните за ЕС въпроси.

По думите й ЕС трябва да защити Нобеловата си награда за мир от 2012 година. Ние можем да бъдем прекрасен мост между различни култури и между различни икономически и стопански системи, каза Маргарита Попова. Страната ни според нея може да бъде мост между Изтока и Запада.

Вицепрезидентът смята, че България може да помогне ЕС да бъде лидер. В момента ЕС с някои политически неща в контекста на лидерството не се справя добре и доказателство за това е украинската криза, подчерта Маргарита Попова. Доста загубихме като лидеров имидж в участието си в разрешаването на този много тъжен и тежък световен конфликт, допълни тя.

Вицепрезидентът бе категорична, че ЕС не е реагирал адекватно на украинската криза.
Западът все още не е прозрял историческите и културни истини, стародавните истини на Югоизточна Европа и на Балканите, а е длъжен това да направи, защото иначе ще си проиграем заедно европейската идея, а европейската идея не е да се делим, заяви Попова. Според нея не трябва да се създават буферни зони на Стария континент