4-ри кораба от Черноморския руски флот се завръщат в базата в Севастопол, Украйна.

Съобщение за това е получено от Министерство на отбраната на Украйна, цитирано от „Ехото на Москва".

В сводката се подчертава, че процедурата по предвижването на подразделенията на Черноморския флот ще бъде спазена.
По време но конфликта в Южна Осетия, Украйна обяви, че запазва правото си да не допуска на своя територия плавателни съдове от състава на Черноморския флот на Русия, които са взели участие в операцията в Осетия.

Миналата седмица президентът Виктор Юшченко подписа допълнителен указ, в който се установява специален режим на предварително уведомяване от страна на военноморските сили на Русия. при пресичане на държавните граници.

Според указа Русия трябва предварително да уведомява Украйна е за намиращото се на борда въоръжение.

Официална Москва се възмути от искането на Украйна и указа на президента Юшченко. Президентът Дмитрий Медведев посочи пред журналисти вчера, че никой няма право да командва руския флот.

Припомняме, в град Севастопол е главната база на съвместния руско-украински черноморски флот, за който е подписано споразумение. Преди месеци украинският министър на отбраната Гриценко настоя Русия да предвиди изтегляне на флота си до 2017 година, когато изтича споразумението.

От друга страна обаче, след избухването на конфликта в Южна Осетия, Украйна открито подкрепи Грузия и двете страни стартираха процедура по излизане от договора за организацията на ОНД.