Явно в България абсурдите са част от ежедневието. Когато обаче те засягат лечението на нуждаещ се от трансплантация болен, това граничи с цинизъм, липса на всякаква човечност или просто тъпотия.

Подробен материал с разказ и видео за трудностите, през които преминават Ели и близките й, в борбата момичето да замине в Италия, където ще бъде подложена на трансплантация.

Разследване на news.bg попадна на уникални кадри от камерите на Химическия факултет на Софийския университет. На тях се вижда поставена във фоайето на първия етаж кутия, в която се събират дарения за 28-годишната Елена Димитрова.

Момичето, за което ви разказахме, се нуждае от спешна трансплантация на тънко черво. За да бъде подложена на нея обаче, Ели трябва да замине в клиника в Италия. Парите за операцията ще бъдат осигурени от държавата. За постоперативното й лечение са необходими минимум 90 000 лева, които близките и приятелите на Ели събират с подобни инициативи.

За съжаление камерите на Химическия факултет разкриват, че такива идеи понякога са обречени на неуспех.
От записите ясно се вижда как в различни дни, различни младежи влизат, внимателно оглеждат кутията, в която се събират средства за момичето, и след това крадат всичко събрано в нея.

В рамките на последната седмица, в която Ели отчаяно чака да получи разрешение от поредната институция, за да замине, касичката е обрана три пъти. Това се е случва на 14, 15 и 20 април. Последният път "смелите" крадци не само взимат парите от кутията с дарения, но и я разбиват. Това явно им се струва достатъчно и решават "благородно" все пак да я върнат. Счупена и с 50 стотинки вътре.

Печалбата от трите набези се равнява на "голямата" сума от общо 150 лв. Макар и малка, тя е жизненоважна за лечението на Ели. За съжаление явно това не трогва никой от дръзналите да откраднат и разбият кутията, в която се събират помощите.

Не се притесняват да крадат от нея пред очите на преминаващите в коридора. Не ги спират и различните методи за спасяване на кутията, която прилага приятел на Ели, ангажиран със събирането на средствата за нея. Той разбира от служителка във факултета, че нещо не е наред, след като тя забелязва, че лепенката на касичката е скъсана.

Радомир Славчов взема решение да отиде и да разгледа всички записи от охранителните камери. На няколко от тях вижда различни групички, които посягат на даренията. Една от тях е особено смела - шестима души, все ученици, открадват 16 лв. Радомир веднага отива в полицията, носи им CD със записи от камерите. Реакцията на органите на реда обаче е доста бавна.

През това време кражбите не спират. В резултат момчето започва да действа само - връзва кутията, залепва я с по-дебели лепенки, слага друга, по-здрава кутия. Нищо не помага. Кражбите на сумите от 10 до 50 лв. са многобройни. След тях крадците бягат през...женската тоалетна. След последния им "удар" полицията все пак се раздвижва. Служители на 4 РПУ са отишли във факултета и са снели отпечатъци от кутията.

Радомир обаче решава да проведе собствено разследване - изпратил е снимки от записите на всички училища в района с очакване крадците да бъдат разпознати. Засега отговор има само от едно.

А през това време Ели чака. И разчита на приятели, студенти, ученици...