Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Еврозоната в по-голямата си част е оставила кризата зад себе си и не може да си позволи „безкрайни строги мерки за икономии", съобщава БиБиСи и Ройтерс.

На този фон ЕС не може просто да приеме политиките на строги икономии, Франция няма да приеме това, подчерта Оланд, допълвайки, че трябва да се гарантират усилията за насърчаване на жизнено необходимият растеж.

Заплахата, която ние срещаме сега вече не е свързана с пазарите, а с хората", подчерта той по време на първата си реч като президент на Франция в Европейския парламент в Страсбург.

По думите му Еврозоната трябва разработи валутна политика за защита на еврото от „неразумни ходове".

Оланд подчерта, че са в ход реформите за конкурентоспособност в много страни от Еврозоната.

Европа...оставя еврото уязвимо към неразумни ходове в една или друга посока", изтъкна той.

Според него трябва да се правят икономии в европейския бюджет, но не и да се отслабва икономиката.

Да, трябва да се направят съкращения, но отслабване на икономиката - не", поясни той.

Той предупреди, че националният интерес е на път да вземе връх над европейския. Според него Франция е ангажирана с европейския проект, с икономическия и социален модел, „предизвикващ завист на всички останали континенти", но дълговата криза означава, че много хора губят вяра, поставят националните интереси на първо място.

По думите му страни с голям износ - в случая Германия и някои скандинавски страни - трябва да стимулират вътрешното търсене, за да създадат по-справедлив баланс в 27-членния блок.

Френският президент призова за по-силен политически съюз, също така Еврозоната трябва да защити валутата си.

Франсоа Оланд очерта няколко жизненоважни принципа за блока: финансова рамка, която да удължи пакта за растеж; ниво на разходите, което защитава общите политики; кохезионна политика не само за страните бенефициенти, но и за цяла Европа; "селскостопанска политика, която позволява засилването на ценната индустрия; опазване на околната среда.

Оланд настоява Европейската Централна банка да остане независима и призова за реформиране на международната валутна система, за да се подобри защитата на европейските икономически интереси. Той не поясни какви точно реформи има предвид.

Докато германският канцлер Ангела Меркел подкрепя мерките за съкращаване на разходите, то Оланд е радетел на мерките за икономически растеж.