Пометеният от джип на Околовръстния път 25-годишен мъж е изпаднал в мозъчна смърт и близките му са дали съгласие за трансплантиране на органите му. Това съобщават от Военномедицинска академия (ВМА), където бе приет пострадалият.

Припомняме, младият мъж е блъснат от джип, управляван от турски шофьор, докато помагал на закъсала кола. Тежкият пътен инцидент стана на 26 април, неделя на Околовръстен път-София, в близост до бул. „България". Джипът прелетял с висока скорост и буквално е отнесъл младия мъж. Пробата за алкохол на турския гражданин била отрицателна. Според свидетели обаче той е шофирал с над разрешените 80 км/ч.

Само 4 % у нас приживе декларират дали искат да бъдат донори
Още...

Пострадалият е откаран в критично състояние във ВМА. Той е бил с тежка черепно-мозъчна травма. След операция, която продължила 5 часа, състоянието му останало крайно критично, с опасност за живота. По-късно мъжът изпаднал в мозъчна смърт и неговите близки дали съгласие органите му да бъдат дарени.

Екипът на началника на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА проф. Никола Владов извършва трансплантацията на черен дроб. Рецепиентът е 41-годишен мъж, с декомпенсирана цироза.

Трансплантацията на сърце се извършва в УМБАЛ "Света Екатерина" ЕАД, а в УМБАЛ „Александровска" предстои - на бъбреци, уточняват от болницата.