Президентът на Аржентина Кристина Кирхнер отново нападна Великобританияпо въпроса за спорните Фоклендски острови (наричани от аржентинците Малвински острови), предадоха световните информационни агенции.

"Британски територии на 12 000 километра? Дори и за тригодишните деца такъв въпрос е несъстоятелен", написа тя в Twitter.

Тя също така обърна внимание, че цяла Латинска Америка поддържа позицията на Аржентина в случая, както и че ООН и международната общност призовават към диалог двете страни в спора относно бъдещето на Фолклендите.

Както бе съобщено по-рано, държавният глава не призна резултатите от проведения референдум.

Въпреки че жителите гласуваха почти единодушно за оставането им под британска юрисдикция, президентът заяви, че да се провежда подобен референдум е все едно да се попитат самонастанили се дали не искат да напуснат доброволно.

Преди това британският премиер Дейвид Камерън заяви, че резултатите от допитването трябва да бъдат уважени.

Активността на референдума надхвърли 90 на сто. От общо 1517 гласували 1513 се произнесоха за оставането на островите в състава на Обединеното кралство.

Конфликтът между Великобритания и Аржентина за Фолклендските острови не утихва от 1982 година, когато между двете страни избухна война.