Ще има изненади при преференциалния вот, прогнозира социологът Юрий Асланов от агенция АФИС, цитиран от БНР. Той е убеден, че феноменът 15/15 от евроизборите няма да се повтори. „Предвид високата декларирана готовност да се възползват от преференциите, очаквам изненади по тази линия - разместване на партийни листи", категоричен, че социологът.

Припомняме, последното проучване на АФИС за електоралните нагласи показва, че изненадата на изборите може да дойде от малките партии. Един от изводите сочи, че колебаещите се избират не между две, а между повече от две партии.

Асланов обясни, че има пет партии, за които се регистрира близост до изборната бариера. „Това не означава, че нашите данни са некоректни. Но когато тази дистанция е много близка до 4-процентовия праг, въпросът за интерпретациите след изборите може да стане разнопосочен", посочи Юрий Асланов.

Партиите и коалициите, които събират електорална подкрепа около 4% бариера са Патриотичният фронт (НФСБ и ВМРО), Реформаторски блок, АБВ, „България без цензура" и „Атака".

По думите на Асланов основният извод от последното изследване на агенцията е, че на практика кампанията като че ли отблъсква избирателя, а не привлича подкрепа. Социолозите са регистрирали спадаща избирателна активност. Това според тях засилва подозрението, че е възможно вотът на гражданите на 5 октомври да бъде силно фрагментиран в полза на различни политически субекти. Те са на мнение, че това ще доведе до разпръскване на гласове.

Юрий Асланов смята, че ниската избирателна активност работи за големите партии, но вече има и малки партии с твърди ядра, които също биха могли да се облагодетелстват от по-малкия брой гласоподаватели. Той отчита, че има и три вида колебаещи се. Първият вид са такива, които не знаят дали изобщо да гласуват. Във втората група попадат хора, които са направили избор за определена партия, но се колебаят дали да реализират вота. Третите пък са такива, които се колебаят между две и повече партии.

Социологът обясни, че често при анкетите гражданите крият избора си и не споделят партията, за която биха пуснали гласа си. Има и вариант само три партии да влязат в парламента, но ние го оценяваме като слабо вероятен, посочи още Юрий Асланов.