Готвим изцяло нов закон за публично-частните партньорства, тъй като сегашният е ужасяващ. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с бизнеса във Варна, съобщават от ведомството.

Лукарски обеща да работи за приемането на Закон за регламентация на посредническата дейност на брокерите, който да регламентира търговията с недвижимите имоти. Представител от Национално сдружение недвижими имоти коментира, че липсата на контрол върху дейността на брокерите води до наличието на много коректни практики, от които потърпевши са гражданите.

Корупцията, произтичаща от крайно неясните критерии в Закона за обществените поръчки, е друга пречка пред бизнеса. В отговор на това министър Божидар Лукарски отбеляза, че новият Закон за обществените поръчки е готов и чрез него ще се постигнат по-прозрачни процедури, включително чрез въвеждането на електронни търгове.

Министърът призова бизнеса да изпраща коментарите си, тъй като новият проектозакон е поставен за обществено обсъждане.

Тази седмица той ще се срещне с търговските аташета, за да бъдат в пряка помощ на бизнеса. Божидар Лукарски намира за необходимо да има директна връзка между тях и експортно-ориентираните фирми.

Имало значителен ръст в чуждестранните инвестиции.

Лукарски отбеляза, че трябва да се работи ръка за ръка с местната власт за привличането на още инвеститори. В това отношение трябвало да се развие индустриалната зона във Варна.

Имало стратегически интерес към зоната от Пакистан и Китай като предмостие за търговията им с ЕС. По думите на министъра, възможностите ще бъдат промотирани чрез провеждането на активна кампания на Българска агенция за инвестиции, както и изграждането на по-добра инфраструктура на зоната.

Лукарски е категоричен, че страната ни има нужда от стратегия за развитие на морската икономика. Самият той ще предложи тя да бъде разработена с транспортния министър Ивайло Московски. По мнението на Лукарски, такава стратегия е необходима, защото „местният бизнес има нужда от стимули, а България се държи все едно не е на море".

По настояване на бизнеса министърът се ангажира страната ни да промотира по-активно потенциала на българските фирми чрез участия на международни морски изложения, както и подпомагане на малките и средни предприятия от региона по линия на ОП „Иновации и конкурентноспособност" 2014 - 2020 (ОПИК).

Лукарски потвърждава интереса от Катар летището във Варна да се ползва за хъб за полетите, свързващи Близкия изток и Европа.

Общото мнение на малкия и среден бизнес от Варна е, че прагът за регистрация по ЗДДС трябва да бъде увеличен от 50 на 200 хил. лв. Лукарски обясни, че е внесен такъв проект от депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев и Министерство на икономиката го подкрепя, като максимално допустимият в ЕС праг е 100 хил. евро.

Срещата с бизнеса във Варна е първата от поредицата, инициирани от Министерството на икономиката за представяне на приоритетите в работата си и възможностите на ОП „Иновации и конкурентноспособност" 2014 - 2020 (ОПИК), както и да се запознае с реалните проблеми на бизнеса в страната. На срещата присъстваха представители на над 20 фирми и научните среди.