Под благото око на Христос, чиято икона бе поставена на видимо централно място в БАН, Симеон Сакскобругготски, Тодор Батков, Томас Лафчис, депутати и дипломати уважиха церемонията, на която вселенският патриарх Вартоломей бе удостоен с Доктор Хонорис кауза.

Присъстваха и представители на основните религии, сред които главният мюфтия Мустафа Хаджи. Тържествената церемония уважи и директорът на НИМ Божидар Димитров, както и редица представители на културната и научна общност. На церемонията дойдоха и омбудсманът Мая Манолова, както и руският посланик у нас Юрий Исаков.

Наука и духовност започват да се преоткриват, изтъкна представител на Българската православна църква в началото на тържествената церемония. БАН, според духовниците, разполагала с разсъдливост, а Църквата с благодат. У нас пътища се строят много, но целта не е ясна, посочиха от църквата. Затова и сътрудничеството между двете институции щяло да се задълбочава.

След това кратко встъпление председателят на БАН академик Стефан Воденичаров представи биографията на вселенския патриарх Вартоломей. След като бе удостоен с високата чест, той благодари на английски език за оказана му чест.

Вартоломей алармира, че все по-често се случват пагубни явления като тайфуни, от които най-потърпевши са най-бедните хора. Патриарх Вартоломей акцентира на проблема с климатичните промени, което е и негова кауза.

Трябва да се грижим един за друг, призова патриархът. Той подчерта важността на науката в процеса на глобалните климатични изменения. Природата е отворена книга за всички нас и ние трябва да я прочетем, изтъкна религиозният лидер, тъй като можем да се учим от всяко същество. По думите му трябва да обичаме всичко - всяко дърво, всяко животно.

Проблемите на бедността също намериха място в речта на вселенския патриарх. Миграцията, както и бежанският проблем, според него, налагат промени в политиките на страните. Той предупреди и за опасностите от фанатичния национализъм.

Ренета Инджова също отправи приветствие към вселенския патриарх. Тя изтъкна ролята на патриарх Вартоломей Първи за утвърждаването на божествена хармония между природа и социум.

Според нея с удостояването му с Доктор Хонорис кауза се дава сигнал към този "размирен свят на войни и преселение". Ние българите, които живеем на този кръстопът, искаме да дадем своя атрибут към опазването на нашия свят и живот, каза Инджова.

Тя акцентира върху бедността и глада, които превърнали отношението към ближния в хищничество.

Днес ние се учим от този най-първи, обърна се Ренета Инджова към патриарх Вертоломей. Живеем във време, когато заинтересовани среди са повече доволни от разделението на християнството, изтъкна още тя. Изправени пред редица предизвикателства, днес обществото ни има нужда от вяра и християнство, но сега проповедите се слушали не със сърце, допълни Ренета Инджова.

По думите й трябва да сме непримирими към днешните язви като корупция и нихилизъм. Политиците и бизнес елитите се провалиха, убедена е Инджова, а хората имат нужда не от грабители на труда им, коментира още тя.