Президентът Георги Първанов използва бъдещия си политически проект като аргумент срещу критиките по негов адрес, съобщава kafene.net

В опровержение, изпратено от прессекретаря на държавния глава до телевизия бТВ по повод изявленията от четвъртък на Пламен Николов, бивш съветник на Жан Виденов и служител на "Мултигруп", се казва, че "всички внушения, направени по време на предаването, са не просто лъжа, те са повече от омерзителни".

Очевидно компроматната истерия и използването на подобни гнусни похвати от някои хора издава страха на определени политически среди от оформящата се гражданска алтернатива, смята Първанов.

Гражданската алтернатива, известна като АБВ, ще бъде обявена официално от Георги Първанов на 11 ноември, година преди изтичането на втория му и последен президентски мандат.

Стартът на инициативата става в турбулентен политически момент, когато Алексей Петров чрез партия РЗС вади компромати срещу правителството на ГЕРБ и по-специално срещу министър Цветанов, който от своя страна обяви, че Първанов бил политическият гръб на Алексей Петров.

Това заключение бе до голяма степен "подплатено" от твърдения на Пламен Николов пред медиите, част от които звучат сензационно, а други едва ли могат да се докажат, защото се базират на препредаване на лични разговори и намесват починалия през август тази година бивш функционер на БСП Илия Божинов.

В опровержението на президента се посочва: "В периода, който коментира Пламен Николов, Георги Първанов не е познавал, нещо повече, не е чувал името на Алексей Петров. Не му е било известно дори, че има общинска таксиметрова фирма, която подлежи на приватизация."

По-рано Пламен Николов разказа как Първанов в качеството си на лидер на БСП до есента на 2001 г. е лансирал Алексей Петров и го е внедрил в приватизираната столична таксиметрова компания "Такси-С-експрес" с нарочна цел - това да бъде част от тайната полиция на социалистите.

В същото време министър Цветан Цветанов коментира в ефира на БНТ, че няма основание да смята, че изнесеното от Пламен Николов не е достоверно. Според него той излага "факти като човек, който е бил до близкото ръководството на своята партия".