Русия и Египет постигнаха съгласие за провеждане на съвместни военноморски и антитерористични учения в Средиземно море, се казва в съобщение на руското военно министерство след разговори между министрите на двете държави, предаде RT.

Вчера руският военен министър Сергей Шойгу и египетският му колега Седки Собхи също се споразумяха да се подпише споразумение за военно сътрудничество между двете държави.

Споразумението ще „определи вектора на нашето военно сътрудничество през следващите години", заявил Шойгу след разговорите.

„Страните се съгласиха да продължат практиката да се канят египетските военни за участие в руски учения в позицията на наблюдатели и също да проведат военноморско учение в Средиземно море тази година, и антитерористични обучения за сили за бързо реагиране", допълва се в съобщението на военното министерство на Русия.

Става ясно също, че Египет е поканен да вземе участие в Световните военни игри и Международния военнотехнически форум "ARMY-2015", който ще се проведе в Русия.

Русия и Египет подписаха сделки за оръжие на стойност 3,5 милиарда долара през 2014 година.