Западни работодатели дойдоха „на лов" за български лекари и медицински сестри. Търсят се всякакви специалисти.

В столицата стартира седмата международна трудова борса за медици. Изложението се провежда за първи път в България. 19 изложители се борят с работни оферти за родните специалисти.

Работа се предлага във Великобритания, Германия, Швейцария, Франция, Швеция, Дания.

Кандидатите могат на място да се срещнат с работодатели, да подадат CV, както и на място да проведат интервю.

Интересът към изложението е голям, най-вече защото условията за работа у нас са несравними със западните.

Специализант в Германия започва със стартова заплата между 3 и 4 хил. евро. У нас заплащането е между 450 и 500 лв. месечнo.

2000 паунда на седмица е заплащането за специализант в Обединеното кралство. Младши лекар във Великобритания получава 9 хил. евро, а старши лекар 12 000 евро месечно.

Офертите на работодателите наистина са примамливи. Повечето предлагат допълнителни езикови курсове, включително и за цялото семейство. Осигурява се и настаняването.

Работодател от Великобритания предлага и допълнителни екстри към офертата си - тези, които си подадат CV-то при него, имат възможност да спечелят и екскурзия за двама до Лондон.

Изложението представлява особен интерес за младите лекари и медицински сестри, които все още нямат семейства, които да ги задържат в родината. Младите знаят и повече езици и са по-склонни да напуснат страната.

Подобни изложения могат да се окажат проблем за страните от Централна и Източна Европа, които няма как да се преборят с конкуренцията на развитите страни и да доведе до теч на квалифицирана работна ръка.

Това, което предлагаме, е възможност млади специалисти от страните-членки на ЕС да започнат своята първа работа, заяви Мандип Готора, изложител от Великобритания.
Стартовата заплата е различна, зависи от специалността, както и от стажа, допълни той.

Основната причина, поради която западните работодатели търсят работна ръка у нас, е недостигът на специалистите в страните, от които те идват.