Майорът от американската армия Малик Нидал Хасане стрелецът, който откри огън във военната база "Форт Худ" в Тексас и уби 12 души.

Освен това ранени при престрелката са още 31 души, а самият стрелец също е ранен, но състоянието му е стабилно.

Всички жертви са били убити в медицински център на територията на базата, в който е била оказвана помощ на военнослужещи, участвали в бойни действия.

Все още няма яснота убитите дали са военни или граждански лица. Не са известни и мотивите, които са ръководили майор Хасан.

Инцидентът е станал половин час преди церемонията по полагане на клетва на новобранци.
Веднага след стрелбата базата е била изцяло затворена, а на място са пристигнали военна полиция, специални части и сътрудници на ФБР.

Според следствието Малик Хасан е действал сам и не е имал помощници. Той е военнослужещ от американската армия. Той е работил като като психиатър във военно-медицински центърв продължение на шест години, след което бил прехвърлен в тексаската база.

Според военни източници частта на Малик е трябвало в скоро време да бъде преместена в Ирак. Близки на стрелеца са посочили пред разследващите, че той се е оплаквал от подигравките на свои колеги.

Президентът Барак Обаманарече стрелбата във Форт Хууд "ужасяващ изблик на насилие". Обама каза, че все още не е запознат с всички подробности около инцидента, но обеща, че правителството скоро ще получи отговорите на всички въпроси.

Базата „Форт Худ" е най-голямото военно съоръжениена американската армия в света. В нея са настанени голям брой американски войници, завърнали се от Ирак и Афганистан, които страдат от синдрома на посттравматичния стрес, пише БиБиСи.
Американската армия е засегната от голям брой самоубийства и прояви на причинено от стрес насилие при военнослужещи, завърнали се след войните в Афганистан и Ирак, посочват агенциите.