По една или друга причина в годините твърдя, че на много ръководни места и от най-младшето до най-старшото ниво има гнили ябълки в тази система.

Това са думи на националния омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд Константин Пенчев.

Според него основният проблем на съдебната система не е дали Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две колегии, или какъв да е софтуерът за случайно разпределение на делата, а с какви кадри разполага съдебната система.

Уви, тези гнили ябълки до голяма степен определят политиката и развитието на системата и не дават възможност на почтените, на работливите да дишат и работят така, както те искат. И за мен трябва да се реши този въпрос", допълва Пенчев.

Константин Пенчев посочва, че е изключително необходима да се изготвят прекрасни правила, които да не позволяват на „гнила ябълка" да проникне в системата или да бъде издигната на висок пост.

Пенчев задава обаче и въпроса, какво се случва с онази магистрати, които са в момента в системата, не са на пенсионна възраст.

Кой е този орган за интегритет, който да очисти системата от тези гнили ябълки", пита омбудсманът.

Пенчев взе участие в дискусия на тема "Конституционно-правен дебат за състава и структурата на Висшия съдебен съвет през призмата на актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа".