Върховният касационен съд (ВКС) потвърди ефективната присъда на кмета на сливенското село Ковачите - Атанас Гурков.

Припомняме, кметът е осъден заради предизвикана катастрофа през декември 2013 г., при която е причинена смъртта на мъж от Сливен. Атанас Гурков го е блъснал с автомобила си. Установено е, че подсъдимият е бил с 2,06 промила алкохол в кръвта.

През декември 2014 г. Бургаският апелативен съд потвърди наложеното наказание.

Гурков е осъден на лишаване от свобода за срок от три години и четири месеца и лишаване от право да управлява МПС за срок от пет години. Той е осъден и да заплати на частните обвинители Недка Цонева Арабаджиева и Станимира Вълева Янева сумата от 2850 лв., представляваща адвокатско възнаграждение.

Делото във Върховния касационен съд е образувано по жалба на подсъдимия. В касационната жалба се претендира, че постановеният съдебен акт е необоснован, незаконосъобразен, както и че наложеното наказание е явно несправедливо. Подсъдимият оспорва размера на наложеното наказание, както и начина на изтърпяване, като  се изброяват налични смекчаващи отговорността обстоятелства.

Оправени са искания за отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане от съответния стадий или намаляване на наказанието до размера на две години лишаване от свобода.