Премиерът на Италия Марио Монти призова Европейския съюз да наложи бюджетна дисциплина сред членовете на съюза, но тя да бъде „устойчива" и в дългосрочен план, въпреки евентуален растеж.

Нуждаем се от „дългосрочен устойчив подход, а не от краткотраен", каза Монти по време на конференция в Рим в чест на Томазо Падоа-Шиопа, който работи като финансов министър по време на управлението на Романо Проди (2006-2008).

Монти каза, че Томазо Падоа-Шиопа, който се смята за бащата на еврото, е разбрал, че „Европа се нуждае от строг политически апарат около фискалната политика".

Не можем да си позволим криза в Европа и Еврозоната", допълни още той

Той допълни, че еврото „по-скоро може да ни докара до конфликт, а не до сериозна интеграция", включително съперничество между „Северна и Южна Европа".

В този контекст Италия може да „допринесе за европейската политика", защото „една дисциплинирана Италия означава Италия, която може да изгради дългосрочен план в сегашното усложнено социално положение", каза той.

По думите му Франция и Германия - „много страни, които желаят налагането на фискална дисциплина" - са нарушили пакта за стабилност и растеж през 2003 година, което е довело до „пълна липса на доверие".

Италианското правителство наложи драконови мерки на 4 декември с цел намаляване на дефицита на страната.