Бургас е най-предпочитаното място за туризъм в България от израелците. Това обяви израелският посланик Шаул Камиса Раз, цитиран от „24 часа". Той посочи, че Израел не се страхува от терора и са доказали това след атентата на бургаското летище. Следващата година първите туристи ще кацнат още в началото на април. След атентата ръстът на израелските туристи не е спаднал. Напротив, идват все повече туристи от Израел. За зимен туризъм у нас ще пристигнат още три самолета с израелци, посочи посланикът.

Той посети града за израелския празник Ханука. Раз се срещна с областния управител Вълчо Чолаков. На срещата присъства и кметът Димитър Николов.

Израелският посланик призова към толерантност в навечерието на еврейския празник Ханука, който предшества християнските коледни празници.

Дипломатът коментира и положението в Близкия изток, като остро разкритикува решението на Европейския съюз да премахне „Хамас" от списъка на терористичните организации. Той пита защо е взето подобно опасно решение, след като няма никаква промяна в идеологията на „Хамас".

Това е едно от най-опасните терористични движения, което застрашава не само Израел, но и целия свят. То е бариера за мира между Израел и Палестина", коментира Шаул Камиса Раз.

Посланикът обаче уточни, че израелската държава има желание да помага на Палестина.

По отношение на „Ислямска държава" израелският посланик заяви, че тя трябва да бъде унищожена възможно най-бързо. Според него групировката трябва да бъде атакувана не само по въздух, но и по земя, за да се стигне до основните й места и центрове. „Трябва да се „затвори кранчето". „Ислямска държава" е заграбила много нефтени кладенци - държавите, които купуват от нея трябва да спрат", призова дипломатът.

Той определи като „пълни измишльотини" и „опит за манипулация" появилите се публикации за нова версия, свързана с атентата в Бургас - че е замесен агент на Мосад, внедрен в Хизбула.