В писмо до зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски генералният директор на Генерална дирекция Земеделие и развитие на селските райони в ЕК Жан-Люк Демарти заявява решението си да бъдат прекратени плащанията по мярка 2 на програма САПАРД.

Това се отнася до подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти.

 

За това Жан-Люк Демарти информира в официално писмо зам.-министъра на земеделието Димитър Пейчев.

Писмото е от вчера, 6 март, и е по повод предстоящото посещение на представители на ЕК във връзка с провеждането на заседание на комитети по наблюдение на програмата САПАРД на 10 и 11 март.

Проверяващите Мортенсен и Вайанос ще пристигнат още в понеделник, уточни Янев.

Според депутата от ОДС Яне Янев България ще загуби в резултат на това минимум 100 - 150 милиона евро.

Освен това бенефициентите на средствата от САПАРД ще трябва да върнат парите.

Янев съобщи, че предприятия като „Родопа - Велико Търново" и птицекланица „Чубра" и др., ползвали средства по линия на САПАРД, не функционират и вместо нови технологии са въвели старо оборудване на цената на ново.

Той упрекна управляващите, че не са приели предложението на опозицията да се създаде анкетна комисия по случая с ДФ „Земеделие" и САПАРД.

Янев изтъкна още, че освен че се забавя усвояването на средствата, предвидени за развитие на селските райони, Разплащателната агенция е зациклила.
Според Янев се очакват още няколко серии на аферата.

Сред бенефициентите на средствата имало спонсори на управляващото мнозинство, добави той.

По-рано днес, от Министерство на земеделието, в отговор на казаното от столичния кмет Борисов, бяха категорични, че такова писмо няма.