В Пловдивския апелативен съд започна мегаделото "Будимир Куйович".

То  е образувано по жалба на подсъдимите Будимир Куйович, Николай Писков, Стойко Дойчев и Михаил Янков.

Обвиняемите бяха признати от Хасковския окръжен съд за виновни в това, че  са участвали в организирана престъпна група, ръководена и създадена от Будимир Куйович.

Четиримата са осъдени за пренасянето през Капитан Андреево на 57,5 килограма хероин на стойност близо 7 милиона лева.

В началото на задесанието Дженка Енчева, която е адвокат на Стойко Данчев, се отказа да го представлява.

Юристката обясни, че между нея и клиента й са възникнали непреодолими противоречия в защитната теза и така тя не може да му бъде полезна.

Адвокат Енчева отказа да уточни какви са противоречията, но заяви, че не е имала намерение да пледира "невинен" за клиента си Стойко Дойчев.

Защитничката отрече нейното оттегляне от процеса да е вид протакане като обясни, че на подсъдимия Стойко Дойчев веднага е бил назначен нов адвокат.

Защитниците на Куйович пък поставиха допълнителни задачи към техническата експертиза.
Иска се осъществяването на следствен експеримент - така ще се провери дали представените веществени доказателства отговарят на истината, както и разпит на засекретена свидетелка, за да докаже пълната му невинност по всички обвинения.

В случая се визираха сочените като доказателства дървените трупчета, предварително изготвени по модел и обем на пакети хероин, с които е трябвало да се тества обема на тайника, в който после да се транспортира наркотикът.

Според адвокат Димитър Марковски, пробата би оправдала това обвинение, а на въпроса защо все пак са изготвени толкова детайлно тези части, юристът обясни, че най-вероятно Будимир Куйович ги е поръчал за домашни ремонти.

Според другото искане на защитата, разпитът на засекретена свидетелка ще докаже, че тя е разговаряла с черногореца по една от СИМ-картите, които се водят като друго доказателство в обвинителният акт.

В следобедното заседание обаче, съдът отхвърли тези искания, а самият Куйович предупреди, че ще направи сензационни изявления пред медиите.
Куйович обяви че ще говори само пред избрани от него три телевизии и два вестника и за никой друг.

Всички подсъдими пледират, че са невинни.

Припомняме, на Будимир Куйович му беше наложено наказание в размер на 16 години затвор, при първоначален строг режим, както и глоба в размер на 220 000 лв.

Михаил Янков получи 15 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 лв.
Стойко Дойчев е осъден на 14 години затвор.
Николай Писков е признат за виновен и ще изтъпри наказание от 12 години.