Символичен протест на незрящите в София срещу институциите, отговорни за осигуряването на достъпна градска среда ще се проведе на 15 октомври - Денят на белия бастун в столицата.

Денят ще мине под мотото „препятствията ни нараняват, но ни правят и по-силни!", а в протеста ще се включат хора с увреждания и всички, които ги подкрепят в желанието им да се придвижват нормално и самостоятелно до важните обекти.

Между 11:00 - 13:00 пред Столична библиотека ще се проведе информационно изложение на техническите средства и услуги за хората със зрителни увреждания, като в рамките на тези два часа основни организации за незрящи ще представят дейността си и ще демонстрират пред всеки, който прояви интерес съвременни бели бастуни, говорещи апарати за кръвно налягане, брайлови и електронни спортни игри.

България е може би единствената държава в Европа, която не осигурява на незрящите подобни технически средства и услуги, като за тях се полагат единствено по един бял бастун и един термометър, съжали Асен Алтънов - председател на регионалната софийска организация на Съюза на слепите, като призова в утрешния ден да дойдат и политици, които биха могли да помогнат този проблем да се реши.

От Съюза на слепите отправиха критики към Столичната община, която не прави достатъчно за техните нужди, въпреки доброто желание и намерения на кмета Йорданка Фандъкова. Достъпната градска среда си остава основният проблем за слепите хора у нас, а трудностите са не само ограничение, но и заплаха.

Един човек е загинал през 2013 година, а тези дни с тежки последствия, след като е бил ударен и потрошен от автомобил на кръстовище, ще бъде изписан друг член на Съюза.
Редовно незрящите хора в столицата и страната претърпяват инциденти с отворени шахти, като за много случаи самите пострадали нямат практика да съобщават, нито имат възможност да съдят общината.

Необезопасените шахти, липсата на тактилни плочи за ориентация, дупките, неподрязаните растения, отворените прозрачни врати всеки ден взимат своите жертви, твърдят от Съюза на слепите на у нас.

Тежки са не само физическите, но и психическите травми, които търпят незрящите. Те се страхуват да излязат от домовете си без асистент, а не всички могат да си позволят да разчитат на такива.
Кучетата-водачи пък колкото и да са ефективни, не са в състояние да предпазят стопаните си от абсолютно всичко, като например отворени прозрачни врати, стърчащи телефонни кабини, изпъкнали и вдлъбнати шахти и колчета в средата на пешеходни пътеки.

От Съюза на слепите продължават своята борба за поставяне на повече озвучени светофари и подобряване на тяхната поддръжка. Не спира и разпространението на брошура на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, на която са изобразени знаците на белия бастун, за които трябва да следят водачите на МПС.

Незрящите хора у нас настояват подобни въпроси да се уредят по нормативен път, като се направят промени в Наредбата за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда на населението, както и в други документи, чрез които на градско и национално ниво да се гарантира безопасността и спокойното придвижване на хората със зрителни затруднения.

Зад каузата на незрящите би трябвало да станат и всички медии, отчетоха от съюза, като по-често се организират информационни инициативи и кампании, предавания и репортажи, за да възпитава у хората по-различно отношение и готовност за помощ на незрящите в обществото.

Макар цветът на незрящите да е белият, по време на утрешното събитие пред Столична библиотека на всички участници ще бъдат раздавани жълти лентички по случай Деня на белия бастун, като сигнал за внимание по отношение на проблемите на хората със зрителни затруднения у нас.