Световно известен експерт подкрепи тезата на защита на Марио Николов за машините в птицекланица „Чубра".

Машините в „Чубра" бяха нови , заяви Валтер Келер пред съда, където се гледа в момента делото.
Това беше най-модерната технология", допълни той.

Келер е работил за фирми като Макдоналдс, Нестле, Кауфланд и Крафт.

Припомняме, в най-големия до този момент и най-шумния процес за пране на близо 7,5 млн. лева, източени от програма САПАРД, обвинен е Марио Николов. Едно от основанията на обвинението се опираше на това, че Николов е закупил стари машини, декларирайки ги като нови.

Валтер Келер заяви пред съда, че познава Марио Николов и съпругата му Марияна, както и Иван Иванов, управител на птицекланицата. Обясни, че се занимава с технологични консултации. Работата си с подсъдимите в България започнал, след като към него се обърнала англо-испанска фирма.

Трябвало да даде становище дали българска фирма, която щяла да произвежда пилешки хапки за английския и испанския пазар технологично отговаря  на европейските изисквания.

Валтер Келер обясни, че той е откривател на метода  на приготвяне на пилешките хапки за McDonalds.

Келер посещавал базата в Чубра, видял производствената линия на фабриката.

Оборудването беше цялостно и съответстваше на най-съвременните стандарти, категоричен бе Валтер Келер. Машините били марка GPS.

Смея да твърдя, че съм световноизвестен технолог в харнително-вкусовата промишленост. От 40 години работя в този бранш и много от машините аз съм ги конструирал и посторил, за което имам и патент, посочи още той.

Познавам много добре техниката, по която се работи, заяви Келер. В доклада си пред англо-испанската фирма посочил, че техниката в птицекланицата е най-модерната в света.

Келер ходил в птицекланицата, за да обучи хората за работа с тях.

Когато отидох там, машините все още бяха опаковани и трябваше да бъдат инсталирани. Аз наблюдавах и контролирах техническата инсталация на машините, заяви той. Келер дори подреждал машините, така че да се получи производствена линия. Процесът по работа с машините отнел 1 седмица. След това започнали и развойната дейност.

Днес защитата представи още свидетели. Стоян Петрунов, собственик на Готи ООД, работил с Еврофриго. Доствил им 2 електрокара. Заплатено му било за доставката. Никога не е имал проблеми с Еврофриго, нито за одставките, нито по отношение на заплащането.

И досега работя с Еврофриго и сме в много добри отношения, изтъкна пред съда той.

Електоркарите, които доставих бяха нови, допълни Петрунов. Михаил Дачев работил в сервиза на Готи ООД също бе разпитан днес. И той категорично заяви, че доставените електрокари били нови. Разпитан бе и Иван Манолев, сега пенсионер, но преди е работил в ДВСК-София и регистрирал базата на Еврофриго. 

Той обясни, че за да бъде регистрирана една база тя трябва да отговаря на всички европейски изисквания за съхранение на животински продукти.

Веднъж, когато ходил на инспекция в Чубра, видял доставени машини, някои все още били опаковани. Друг път ходил в птицекланицата с комисия от експерти от други структури, за да извършат поредната проверка.

По думите му базата на Еврофриго била с голям ресурс и изключително модерна, фирмата извършила различни реконструкции, санирали залите, подновили санитарните възли.

Базата на Еврофриго е една от най-добрите в България, една от най-големите, заяви Манолев.

Пред съда застана и Петя Стефанова, служител в разплащателна агенция - Варна. Тя обясни, че е работила по програма САПАРД и е порверявала проектите. Поне 3 служители на агенцията проверяват даден проект.

В проекта на Николов и компания нямало несъответствия в документацията, стана ясно от думите й. Стефанова подчерта, че работата на регионалните структури на агенцията с е контролирали от София. Тя също със свои колеги е ходила в птицекланицата, за да извършат проверка.

Машините бяха там и си работеха, на външен вид бяха нови,  Стефанова.

Днес съдът прие и 3 експертизи. Делото продължава утре с разпит на още свидетели.

По друго дело, което се води срещу Марио Николов получи присъда от 10 години затвор.