България е заплашена да загуби окончателно „Южен поток". За пореден път руският газ ще ни заобиколи, за да мине през Турция, както се случи и с проекта „Син поток" през 1998 г. Отново заради криворазбрано политическо надиграване. Тази позиция изрази във Фейсбук лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев. Той посочва, че вчера с голяма изненада е разбрал за решението на Русия да прекрати проекта „Южен поток". Руският президент обяви, че страната ни е виновна за това решение и че очевидно е лишена от суверенитета си по този въпрос.

„Диверсификация. Национален интерес. Не е ли време вече да уеднаквим политическия си речник и всички да влагаме едно и също съдържание в тези понятия", пита Станишев. Той е категоричен, че колкото повече стратегически енергийни и инфраструктурни проекти се реализират на територията на страната ни, толкова по-добре за икономиката, за благосъстоянието и за живота на всеки от нас.

Сергей Станишев изразява съжаление, че за последните 20 години България не е реализирала нито един голям проект: АЕЦ „Белене", „Бургас - Александруполис", „Набуко", VII-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", „Южен поток".

Според него всичко това поставя един голям въпрос: има ли България национално лидерство и българските политици чий интерес обслужват, ако така и не успяват да защитят националния.

Станишев припомня, че „Южен поток" е стартирал през 2008 година. „След огромния натиск и тежките преговори с Русия правителството, което оглавявах, успя да договори максимално добри за страната ни условия - паритетно участие 50/50 в проекта. Последва „тупане на топката" и поставяне на проекта в чекмеджето от кабинета Борисов. Без каквото и да е обяснение", обяснява той.

Сергей Станишев подчертава, че след това правителството с мандат на БСП отново е поставило „Южен поток" на дневен ред и за една година е придвижило проекта до пълна готовност за започване на строителните работи. Служебното правителство е сложило проекта на трупчета, а сега правителството на Борисов е на път да повтори сценария от 1998 г. и „Южен поток" да мине през Турция, изтъква още лидерът на ПЕС.

Той посочва още, че това му напомня за другия голям проект - „Набуко". Станишев припомня, че като премиер е подписал междуправителственото споразумение за старта му. Направил е това, защото вярва, че диверсификация се постига не с думи и геополитика, а с конкретни проекти на територията на страната ни. Така ще получим диверсификация на източниците и диверсификация на маршрутите.

Днес този проект - вече ТАНАП и ТАП - отново минава през Турция, и през Гърция. А правителството на Орешарски направи конкретни стъпки за договаряне на добра цена на количествата газ и изграждането на интерконекторната връзка с Гърция. Съдбата на АЕЦ „Белене" знаем всички. Сега сме изправени пред възможността страната ни да бъде осъдена от арбитража да плати неустойки по договора", продължава с анализите Сергей Станишев.

Той изтъква още, че докато е бил премиер са стартирали и разговорите за изграждането на VII-ми блок на АЕЦ „Козлодуй".
„Отново правителството с мандат на БСП изнесе преговорите с „Уестингхаус" след четиригодишно мълчание и прехвърляне на топката от страна на ГЕРБ. Няма да изпадам в дребно заяждане от типа: ние ги пускаме, ГЕРБ ги спират. Това са просто фактите. А на всички, които днес ликуват заради провала на поредния стратегически проект за България, бих искал да кажа, че от прекратяването на „Южен поток" губи не само България, но и целият Европейски съюз", категоричен е Станишев.

По думите му, вместо да се възползваме от възможността за директен достъп до руския газ до територията на ЕС през България, ние сме допуснали отново да бъдем заобиколени и да се появи още една трета страна - Турция, в преговорния процес и в отношенията Русия - ЕС. А в Турция третият енергиен пакет не важи.

Сергей Станишев изрази надежда премиерът да постави въпроса за „Южен поток" на предстоящите му срещи в Брюксел. Той уверява, че ще направи същото на високо ниво, защото все още имаме шанса България да бъде приемана като предвидим партньор, който последователно отстоява националния си интерес. В противен случай, без „Южен поток" отново всички държави ще се окажем в ситуацията на несигурност на газовите доставки, подчертава Станишев.

Той посочва, че все още е твърде ярък споменът му от газовата криза през 2009 г., когато страната ни понесе най-тежкия удар от всички останали засегнати държави. А икономиката ни претърпя загуби за близо 400 млн. лева.

Сергей Станишев е категоричен, че е време е да престанем да тренираме любимия си национален спорт на обществено противопоставяне по повод стратегическите за България проекти. В заключение той изразява надежда в противоборството на русофили и русофоби, най-накрая у нас да стане мнозинство групата на българофилите.