Не сме отчайващо изоставащи, но напредъкът ни е много бавен. Това призна пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което ще се проведе изборът за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Обвинител номер 1 се е запознал със съдържанието на доклада на ЕК.

Направените констатации са обективни и не мога да скрия, че съм удовлетворен от тях", посочи Цацаров.

Прокуратурата отговаря на доклада на ЕС с предложения за реформи
Още...

Главният прокурор е доволен, че констатациите малко или много давали позитивна оценка на ръководството на прокуратурата и на нейната работа. Въпреки това, той подчерта, че това не е максимумът. „Не можем да кажем, че в този доклад има отличници", подчерта главният прокурор. Той предпазливо постави оценка  4,50 на важния за България евродокумент.

Предвид факта, че ЕК оцени доста по-високо напредъка на Румъния, в сравнение с нашата страна, Цацаров оцени позитивно работата на румънската прокуратура. Той е установил контакти с главния прокурор на Румъния.

„Другата седмица ще представим доста интересен проект както за структура за противодействие на корупцията, така и за минимални необходими изменения на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)", обяви Цацаров. Измененията в НПК ще бъдат насочени най-вече към превенция на това масово явление - за осуетяване на влезлите в сила присъди.

По повод слуховете за предрешеност на избора за председател на ВКС Цацаров бе категоричен, че не участва в тях.