Над 2 000 полицаи, жандармерия и служители на „Егида"охраняват пътя към депото в Суходол, заради протестите на жителите там.
Полицаи на всеки десет метра пазят пътя към сметището.

Първите камиони с отпадъци вече са пристигнали и са започнали да разтоварват боклука.

Полицията спира всички коли в посока Мало Бучино и Перник.Според жителите на Суходол това се прави с цел недопускане на хора от квартала до сметището, където биха могли да попречат на извозването на боклука.

Жителите на квартал Суходол се събраха късно снощи пред черквата на квартала, за да организират отпор срещу отварянето на депото там.

Рано тази сутрин те блокираха пътя към депото.

Суходол е едно онеправдано място и в края на краищата трябва да се намери решение.

Георги Георгиев

Напрежението ескалира, заради изтеклата информация, заради започването на незаконно, според суходолци, извозване на отпадъците в закритото депо край Суходол.

В момента суходолци нямат достъп до сметището, заради засиленото полицейско присъствие.


По-рано днес в ефира на БТВ Георги Георгиев от сдружение "Диалог за Суходол" коментира ситуацията в Суходол.

Държавата не е изпълнила ангажимента си да рекултивира сметището. Суходол е едно онеправдано място и в края на краищата трябва да се намери решение, заяви Георгиев.

Ние сме гражданско движение и искаме да заемем една гражданска позиция, каза още Георгиев. По думите му, въпросът в момента е да не се отива до крайности и да не се стига до ексцесии.

Георгиев каза още, че ако се отвори отново сметището в "Суходол", трябва да има справедливи компенсации, но те не трябва да са само за сегашните години, а за всичките 40 години, откакто то работи.

Междувремено стана ясно, че чистота „Искър" община е получила вчера разрешение по Закона за управление на отпадъците, което позволява повторното отваряне на сметището в Суходол.

Възобновяването на експлоатацията на депото става след решение, взето на заседание на Министерски съвет и във връзка с откритата наказателна процедура от страна на ЕК срещу България за неправилно прилагане на Европейското законодателство при управление на отпадъците.

Въз основа на доказания свободен обем на депото, направената комплексна здравно-екологична експертиза и инженерногеоложки и хидрогеоложки проучвания е направен извода, че експлоатацията на депото не създава риск за здравето на хората и околната среда, твърдят от столична община.

Средното ежедневно количество на депото е около 1000 тона битови отпадъци.

Полезният свободният обем на депото е 430 000 куб. метра и е достатъчен за депониране за около 18 месеца.