Канцлерът на Германия Ангела Меркел отбеляза, че нови санкции срещу Русия са възможни, макар и да не са били главна тема в разговора между западните лидери вчера.

Във видеоконферентна връзка вчера разговор проведоха президентите на САЩ, Франция, канцлера на Германия, премиерите на Италия и Великобритания, както и председателя на ЕС.

Ангела Меркел също посочи, че примирието в Украйна трябва да се спазва напълно и да се стабилизира. Нови санкции има готовност да бъдат приети от ЕК, ако това споразумението от Минск не се спазва.

Канцлерът Меркел подчертава, че продължава да се търси конструктивния подход, при който кръвопролитията да се прекратят и да се постигне стабилно примирие. "В момента примирието е крехко", коментира Меркел.

От външно министерство на Русия веднага излязоха с отговор на предупрежденията както от страна на Меркел, така и от страна САЩ, а и като отговор на продължаването с една година на санкциите, подписано от Барак Обама.
Официалният представител на ведомството Александър Лукашевич заяви отново, че западните санкции няма да изменят принципната позиция на Русия.

Първите санкции по отношение на Русия заради намеса в кризата в Украйна и анексирането на Крим бяха въведени от САЩ в началото на март 2014 г.

Едновременно с изявлението на германския канцлер стана ясно, че мисията на Съвета за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по мониторинг на примирието в Донбас не потвърждава информацията за извеждане на тежкото въоръжение от боевата линия в Донбас. Това е заявил представителят на мисията Майкъл Бочуркив, цитиран от BBC.

Бочуркив обяснява, че към момента на обявяването на прекратяване на огъня в средата на февруари месец ние изпратихме около 30 патрула наблюдатели. Имало е няколко случая до този момент, когато патрулите не се били допускани до крайната точка на разположение на тежкото въоръжение и техника. "Това е неприемливо", заявява представителят на ОССЕ.