Група общински съветници от Ракитово са подали сигнал в Окръжна прокуратура Пазарджик срещу кмета на града Емилия Еленкова. Уведомена е не само прокуратурата, но и Бойко Борисов и Симеон Дянков, информира БНР.

В сигнала се визират действия на кмета Еленкова, свързани с извършени разходи по закупуването на книги, които не са постъпили в библиотеката, с разходи, свързани със сключването на граждански договори.

Сигналът включва и други извършени нарушения при разходването на бюджетни средства, които няма да коментираме, за да не пречим на разследването, каза председателят на Общински съвет в Ракитово Никола Бързаков.

Има данни, че Еленкова е наела на граждански договор 500 души като част от тях са „мъртви души", за което общината е похарчила 700 000 лв.

Според председателя на общинския съвет Еленкова е подписала ордер за половин милион лева за закупуването на книги, но в читалището не е постъпила нито една книга. В административната сграда на общината липсва библиотека.

Емилия Еленкова е обвинена и в това, че с действията си умишлено е допуснала това, че курорта „Цигов чарк" и местността „Дъното" да бъдат отписани като имоти на община Ракитово в полза на Батак.

Емилия Еленкова стана кмет на община Ракитово, след като спечели частичните местни избори през 2009 година. Провеждането на такива избори се наложи след смъртта на предишния кмет на община Ракитово Ангел Говедарски, който е баща на Емилия Еленкова.