В остра декларация от парламентарната трибуна БСП нападна икономическите постижения, с които настоящият кабинет се гордее.

Социалистът Драгомир Стойнев нарече показателите за първото тримесечие на годината, с които от ГЕРБ се хвалят, игра на числа. Това не е филм, жертвите на тези числа са истински и това са хиляди и хиляди българи, обяви Стойнев.

Червеният депутат очерта мрачна социално-икономическа картина на настоящото управление - бедност, надвиснала над настоящето и бъдещето на българите, зависимост на икономиката.

По думите му събраните приходи от корпоративни данъци за това тримесечие сравнено със същия период за миналата година са с 20 милиона по-малко, което значело, че фирмите работят в по-лоши условия. Според НСИ фирмите са инвестирали 550 милиона по-малко за обновление на своето производство. Очакват се с 30% по-малко инвестиции, продължи с черните прогнози Стойнев.

Според него в момента в икономиката цари застой, затваряне на предприятия, загуба на работни места, липса на доходи. Това е проекция на вашите числа в реалния живот. Цифрите не са в полза на увереността, че управлението ви върви в добра посока, отсече Стойнев.

Той пресметна, че с милион по-малко са събраните данъци от граждани. Българите са почнали тази година с песимизъм, с 32 милиона е намаляло вътрешното потребление. Тежката сянка на първото правителство на Борисов тегне и над този парламент, осъдително посочи социалистът.

По думите му, преизпълнението на приходите от ДДС е счетоводен номер, който не се дължи на реформи и политики. Тези 350 милиона лева са заради по-високия размер на декларираните от фирмите ДДС за януари, останало от декември 2014 г. Така ДДС, подлежащо на връщане за 2015, е по-малко, разкри депутатът.
Той обърна внимание и на това, че външният ни дълг е скочил до 29% от брутния вътрешен продукт на страната.

Истината трябва да бъде казана, някой трябва да се събуди и да спре да мисли за разпределянето на партийни влияния във властта и да почне да мисли държавно, обърна се Стойнев към управляващите.