Няма проблем със задължителната ваксинация на новородените деца. Наличните четиривалентни ваксини са годни. Това обяви пред народните представители служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков.

Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова поиска от колегите си да повикат в пленарна здравния министър, който да обясни какво се случва по „наболялата" през последните седмици тема за ваксините на децата у нас, които трябва да бъдат осигурени от държавата.

Министър Ненков разказа подробно цялата ситуация, която е намерил в здравното министерство при стъпването му в длъжност.

В момента, по думите на здравния министър, при общопрактикуващите лекари има 22 хиляди дози четиривалентна ваксина за новородените деца. „Тези лекари обаче отказват по неясни за мен причини да ваксинират децата с такива ваксини. Всеки ден родители ми се обаждат и ме питат какво правим с тези ваксини", обясни от парламентарната трибуна Ненков и определи този проблем с ваксинацията на новородените деца като организационен проблем.

Той се зарече, че не би трябвало да има нито едно пропуснато новородено дете. Министър Ненков увери, че всички налични четиривалентни ваксини са годни за ваксинация.

„Имаме проблем с реваксинацията на шестгодишните деца", призна обаче здравният министър. Министерство на здравеопазването вчера е обявило директно договаряне за доставки на исканата шествалентна ваксина.

От своя страна бившият социален министър в кабинета „Орешарски" и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов заяви, че имунизационният календар трябва да се осигури. ДПС ще подкрепи всички инициативи, по думите му, както на депутати, така и на МЗ, които да въоръжат здравното ведомство с гъвкави инструменти за реакция при такива случаи.

Не е възможно търговският интерес да доминира над публичния, категоричен е Адемов. Публичният обществен интерес е свързан с това да се ликвидират всякакви възможности за допускане на разпространение на социално значими заболявания.

Хасан Адемов предлага ако трябва да се измени и Законът за обществените поръчки, за да се дадат възможности за гъвкавост на здравния министър. Според него общественият интерес е и да има възможно най-голямо имунизационно покритие на населението.