Най-малко 600 сирийци, предимно жени и деца, избягаха вчера на турска територия, след като сирийската армия предприе операции в пограничните райони с Турция, за да потуши народните бунтове срещу режима на президента Башар Асад, предадоха световните агенции.

Председателят на турския Червен полумесец Текин Кючюкали заяви пред арабски телевизионни канали, че очаква потокът бежанци от Сирия да се увеличи, предаде ИТАР-ТАСС.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън призова сирийския президент Башар Асад да се въздържа и да не праща войска на север, за да пречи на преминаването на границата.

News.bg припомня, че Версайската система за мирни договори, която беше наложена след края на Първата световна война, раздели несправедливо етнически не само Балканите, но и Близкия изток. В момента от двете страни на турско-сирийската граница живеят разделени кюрдски фамилии. По този начин може да се предполага, че живеещите в Сирия кюрди ще продължат с миграционния си натиск към Турция, бягайки от репресиите на Башар Асад.

По данни на опозицията от началото на вълненията в Сирия от началото на годината са били убити 1400 души, а 10 хиляди - задържани.

Англоезичното издание "Уърлд бюлитин" съобщи по-рано данни, според които броят на сирийците, избягали от насилието в родината си и потърсили убежище в Турция, е намалял на 10 224 души, след като 180 души са се завърнали в Сирия.

Сайтът информира, че в лагерите има 2555 мъже, 2505 жени и 5164 деца. Турското министерство на здравеопазването съобщи, че е започнало програма за ваксиниране на сирийските деца.

Бежанците са настанени в пет временно построени палаткови лагери в южната турска провинция Хатай. В региона са опънати 1903 палатки, като на бежанците са били разпределени 12 189 одеяла и 6366 легла. Има също така четири мобилни кухни, 22 мобилни бани и две мобилни болници.

Режимът обвинява за протестите "чуждестранни конспиратори и неверници", но демонстрантите отричат да има каквото и да е влияние върху тяхното продемократично движение.

News.bg припомня, че „идеята на Лорънс Арабски" за единна арабска държава е погребана след откриването на нефтените залежи в региона на Близкия и Среден Изток.

Европейските победители в Първата световна война постигат консенсус и разпределят региона съобразно стратегическите си интереси. Тогавашният арабски свят се сблъсква със системата на влиянието на Запада във влиянието. На втори план остава кюрдския въпрос.

В наши дни етносът е разделен в Турция, Сирия, Ирак, Иран и в част в постсъвеските републики в Кавказ.