Осем района в Шуменска област и четири в Търговищкия регион са застрашени от речни наводнения.

Това e преценката на служителите от Басейнова дирекция „Черноморски район". Данните бяха съобщени при представянето на картите за заплаха и за риск при наводнения, изготвени по проект по оперативната програма „Околна среда 2007 - 2013".

За изготвянето им са използвани данни до 2011 година. Картите представят информация за това колко души могат да бъдат засегнати от евентуално бедствие и какви ще са щетите по инфраструктурата.

Оценката на риска показва, че при висока вероятност за настъпване на наводнение - средно един път на 20 години, в Шуменска област ще бъдат засегнати 1 076 души (747 от общините Велики Преслав и Шумен, и 209 от общините Нови пазар и Каспичан), 445 дка жилищни райони, 1746 дка пътища, 342 дка индустриални терени и 32 029 дка зелени площи.

Обсъждането на картите за заплаха и за риск от наводнения продължава до 7 ноември, дотогава заинтересованите страни могат да отправят коментари и препоръки по изготвения анализ.
С обобщената информация за нужните конкретни мерки ще бъде изготвен План за управление на риска от наводнения, който до края на тази или началото на следващата година ще бъде подложен на 6-месечни обсъждания.