"Ще е много опасно, ако европейските партньори сложат розови очила и решат, че всичко е наред".
Това е подчертал украинският президент Петро Порошенко на среща в Киев с британския външен министър Филип Хамънд, съобщава ТАСС.

Двамата са "си стиснали ръцете" относно необходимостта всички страни да изпълняват поетите задължения със споразуменията в Минск.

Порошенко отново е изтъкнал, че за деескалация на ситуацията трябва да се изпрати в Украйна международна миротворческа мисия.

Те са се съгласили, че е нужно да се усили работата на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Украйна (ОССЕ). Те също така са обсъдили сътрудничеството в икономиката и отбраната.

Украинският президент е призовал Великобритания да ратифицира споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС.

Британският външен министър от своя страна заявил, че Лондон "решително подкрепя суверенитета и защитата на териториалната цялост на цялата украинска територия".

Той добавил, че ЕС е готов да поддържа политиката на санкции срещу Русия и да въведе нови, ако ситуацията ескалира.

Междувременно Порошенко и канцлерката на Германия Ангела Меркел са обсъдили в телефонен разговор ситуацията в Източна Украйна.

Двамата лидери са отбелязали, че е необходимо да се увеличи броят на наблюдателите от ОССЕ и техническото снабдяване на мисията, за да се разположат по-бързо наблюдателни пунктове на организацията по линиите на сблъсъците.

Обсъдено е било евентуалното въвеждане на нови санкции срещу Русия и запазването на досегашните до пълното изпълнение на Минските споразумения, в частност възстановяването на контрола над украинско-руската граница.