След като стана ясно, че пари за ваксини срещу „син език" има, сега страната ни се изправя пред нов проблем.

Шефът на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов обяви, че е спряна процедурата по доставка на ваксината заради подадена жалба. Така има риск нещата да се проточат и страната ни да не успее да закупи нужното количество ваксини.

Припомняме, че заболяването „син език" се разрази у нас през лятото и покоси редица общини, като сериозно затрудни родните стопани. Бяха засегнати близо 30 хиляди животни, а щетите надминаха 100 милиона лева. Именно поради мащабите на проблема, страната ни получи уверението, че Европейската комисия ще покрие ½ от сумата, която ще бъде необходима за закупуване на ваксини.

Внесената обаче жалба забавя нещата и води до спиране на процедурата по доставка на така нужните препарати за превенция на заболяването. От думите на Моллов става ясно, че Комисията за защита на конкуренцията ще е готова със становището си най-рано на 20 януари.

Ако отговорът е в посока на това, че нашата процедура е изрядна, в което ние не се съмняваме, на 20-и ще могат да бъдат отворени офертите, съответно да бъде избрана фирмата и да се премине към поръчка и съответно доставка на ваксината. Ако се проточат нещата, наистина ще стане рисково, притеснен е Моллов.