Старозагорският митрополит Галактион беше избран с 10 гласа за един от кандидатите за патриарх. Това каза пред журналисти митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф - говорител на Синода за Патриаршеския избирателен събор.

От общо 16 тура днес на гласуването в шест от тях Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил получиха по 9 гласа и така не им достигна по един глас, за да бъдат избрани за другите двама кандидати за патриарх, обясни митрополит Йосиф. Той съобщи, че утре заседанието на Светия синод продължава.

По-рано на въпрос дали ще се приключи с гласуването днес или ще продължи и утре митрополит Йосиф заяви: „Боя се, че няма да можем да ви дадем резултат днес. Тук сме от сутринта и още дори не сме яли".

Заседанието в Светия Синод, на което митрополитите трябва да определят кои трима митрополити ще се борят за патриаршеския престол, започна в 10.00 часа тази сутрин.

Припомняме, изборът на нов патриарх ще бъде на 24 февруари 2013 г.
Според църковния устав една седмица преди избора Светият синод трябва да определи тримата кандидати за патриаршеския престол. Те трябва да бъдат избрани с 2/3 от гласовете на Синода (най-малко 10 митрополити, б.р.).

Кандидатите трябва да отговарят на 2 основни условия - най-малко 5 години преди това да са били митрополити, както и да имат навършени 50 години.

На днешното заседание присъстват ръководителите на всички епархии с изключение на Западно и Средноевропейския митрополит Симеон.

Стана ясно, че според митрополитите е малко вероятно днес да достигнат до консенсус за три номинации и заседанието най-вероятно ще продължи и утре.

На влизане в Светия Синод ловчанският митрополит Гавриил, който е спряган за една от възможните кандидатури заяви, че ако бъде избран ще се съгласи с това решение.

По въпроса за досиетата на висшите духовници Гавриил заяви, че е важно да се прочете каква точно дейност са извършвали митрополитите, а не просто дали има папка за тях.

Въпреки скептичната нагласа за успеха на днешното заседание митрополитите обещаха изявление пред журналисти за хода на заседанието в 12 и 30 часа.

В уречения час американският митрополит Йосиф излезе да съобщи пред журналисти, че в момента изготвят бюлетина за гласуване и допълни, че все още не може да коментира дали вече има митрополит, който е събрал 10 гласа.

Дядо Йосиф подчерта, че към 16.00 часа има вероятност вече да могат да съобщят кой ще бъде новият патриарх на Българската православна църква.
Митрополит Йосиф допълни, че няма отвод и абсолютно всеки митрополит може да бъде номиниран независимо дали е съгласен или не.

След смъртта на дядо Максим за наместник-председател на Българската православна църква и временен софийски митрополит бе избран Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Той спечели болшинството гласове - подкрепиха го 7 от 12 митрополити, другите кандидати бяха сливенският митрополит Йоанакий, русенският митрополит Неофит и пловдивският митрополит Николай, който е получил нула гласа.

Това е най-вероятната причина, поради която митрополит Николай си тръгна преждевременно от заседанието, въпреки че след него духовникът посочи, че не е обиден, че самият той не е избран за наместник.

Именно Кирил трябваше да подготви провеждането на общоцърковния събор, на който да бъде избран новият патриарх.