Френският президент Никола Саркози пристигна на четиридневно посещение в Индия, придружаван от съпругата си Карла Бруни. По време на визитата се очаква той да лобира за френските компании, като ще се опита да подпише договори за продажба на военни самолети и ядрени технологии, посочва АП.

Тепърва предстоят срещите на Саркози с представители на индийското правителство, на които се очаква да бъдат подписани договори за продажба на военна техника от Франция.

Френските компании преговарят с индийците за продажбата на 51 изтребители прехващачи Mirage 2000E, както и хеликоптери. Военната техника е част от програмата за обновяването на индийската армия, планирано за периода 2012 - 2020г. За тази цел властите в Индия ще похарчат сума, възлизаща на 80 милиарда долара.

Посещението на френския президент започна с визита на южния индийски град Бангалор, където той разгледа седалището на индийската организация за космически изследвания. Там, чрез съвместен проект с Франция, се работи по изграждането на сателит за наблюдение на климатичните изменения, посочва АП.

Освен съвместната работа в областта на космическите изследвания, една от основните теми по време на визитата на Саркози в Индия се очаква да бъде сътрудничеството в атомната сфера.

Агенцията припомня, че френската компания „Арева" има намерение да изгради шест реактора в една от индийските атомни електроцентрали.

Това предизвика и бурната реакция на еколози, които посрещнаха с протести френския президент. Според активисти на „Грийнпийс" в акцията са взели участие най-малко 10 000 души, които се обявиха срещу строежа на централата в Джайтапур. Протестираха предимно живеещи в определения за строеж на съоръжението район, най-вече рибари и фермери, придружени от своите близки.

Никола Саркози вече се срещна с премиера на Индия Манмохан Сингх. Индия заслужава мястото на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, обяви френският държавен глава след срещата си с него. Припомняме, че за членство на Индия в Съвета се обяви и преди месец президентът на САЩ Барак Обама.

Посещението на Саркози в Индия е част от серията визити на редица световни политици там. След него в страната се очаква да пристигнат лидерите на Русия и Китай.