Близо 600 души се събраха на площада пред Народното събрание, за да се включат в протестното шествие на БАН.

На площада дойдоха учени от БАН, представители на БЛС, представители на съюзите и асоциациите на българските филмови дейци, продуценти, оператори, театрални дейци, представители на студентски организации, преподаватели, професори от вузове в страната, учени, интелектуалци.

Те носеха плакати - „Долу ръцете от БАН", „Игнатов при мумиите", „ИОМТ=БАН".

От БАН изтъкнаха, че за първи път на този площад се събират на протест толкова много представители на толкова различни организации.

В тази криза представители на интелигенцията се съюзиха, за да изкажат мнението си за състоянието на българското образование, наука, здравеопазване, култура.

Доц. Димитър Тонев - ръководител на Института за ядрени изследвания към БАН, изтъкна, че няма да позволи простащината да вземе връх.

По думите му над 2000 учени от цял свят, сред които и трима нобелови лауреати, са подписали декларация в защита на БАН.

Той разказа, че учените работят на тъмно и студено, а когато трябва да участват в конференции, плащат разходите от собствения си джоб

Тонев подчерта, че от юни насам всеки един от учените от БАН взема минимум 5 дни неплатен отпуск, за да има заплати за всички. Освен това, по думите му, учените ще бъдат лишени от ¼ от декемврийските заплати и няма да могат да купят коледни подаръци на близките си.

Тонев бе категоричен, че това е борба между интелекта и мускулите и изрази увереност, че от БАН ще надделеят.

Според него с новия закон за БАН се цели ликвидирането на академията.

Режисьорът на българския филм „Писмо до Америка" - Иглика Трифонова, се обърна към ГЕРБ с думите: „Господа управляващи, ние по-добре от вас знаем, че сме в криза. Това го усещат нашите близки по-добре от вас - на битово ниво."

Трифонова посочи, че гилдията на кинодейците много трудно се е преборила за закон за киното, който много се доближава до другите европейски такива. По думите й в момента управляващите искат да променят част от текста, залегнал в закона.

В момента по закон в страната ни се отпускат средства за минимум 7 игрални филма, 16 документални и няколко анимации, каза Трифонова и допълни, че промяната предвижда текста на закона да бъде: „Да се създават до 7 игрални филма, ако това е възможно."

Представители на лекарската гилдия изтъкнаха, че в България в момента са останали 60 патоанатома, още по-малко съдебни лекари и 100 души - анестезиолози, което е под критичния минимум.

Голяма част от докторите са емигрирали, допълниха още представителите на лекарите.

Протестиращите отправиха поздрав към управляващите с песента на Камен Воденичаров „Не съм избягал."

В момента, под звуците на химна на българските будителите, протестиращите се предвиждат от НС към МС.

Участниците в протеста освиркаха управляващите и поискаха оставките на Симеон Дянков, Сергей Игнатов и Вежди Рашидов.